Најновије вести

Сећањем на невино пострадале и полагањем венаца у Косовској Митровици обележено 25 година од почетка НАТО агресије

Одавањем почасти невиним жртвама и полагањем венаца на споменик на Тргу Браће Милић у Косовској Митровици обележено је  25 година од почетка НАТО агресије на тадашњу Савезну Републику Југославију. Венце су положили председник Привременог органа општине Косовска Митровица Иван Запорожац, помоћница директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић, председник Српске листе др Златан Елек, начелник Косовско-митровачког управног одбора Вучина Јанковић и председница СКОНУС-а  Маргарета Смиљанић, представници пензионера и борачког удружења и грађани.
– На данашњи дан пале су прве бомбе на Србију, на старе болесне, на децу, на болнице, немоћне пацијенте, бебе у инкубаторима, на невино и недужно. И то у годинама када се свет дичио демократијом и некаквим борбама за нова људска права и слободе у целом свету. У једном таквом тренутку у срцу Европе на смрт под бомбама осуђена је једна мала, мирна држава која се борила за очување суверенитета и интегритета и за очување голоруког народа- казала је помоћница директора Канцеларије за КиМ  Милена Парлић.
Истакла је да рат Косову и Метохији није почео 1999.  већ ’97 и ’98  свакодневним терористичким нападима, отмицама и убиствима над недужним цивилима.
– Не заборавимо Клечку, импровизоване логоре у Глођанима и Клечки, не заборавимо малу Јовану, десетогодишњу девојчицу која је силована а затим и масакрирана, данас се сећамо свих невиних жртава и то није била никаво спречавање некакве хуманитарне кризе, јер хуманитарна криза није постојала, Албанци на КиМ су уживали већа права него Срби на КиМ- казала је Парлић.
Помоћница директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић овом приликом упутила је и сучешће руководству Руске Федерације и породицама жртва страдалих у терористичком нападу у Москви 22. марта ове године.
– Нико боље него наш народ не може да разуме шта су то терористички акти и како је то када изгубите своје најмилије и најрођеније, зато одавде, са страдалног Косова и Метохије, желим да упутим и искрено саучешће руководству Руске Федерације, патријарху московском Кирилу, породицама жртава, у нади да никада не буде више невиних жртава са жељом да се у свету коначно успостави мир- поручила је Парлић.
Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Иван Запорожац рекао је да овом приликом обележавамо још један тежак тренутак у историји српског народа, дан када је као никада до тада, без одобрења Савета безбедности кренула агресија 19 најјачих земаља предвођених Нато савезом на једну земљу, тадашњу СРЈ.
Она је истакао да НАТО савез није бирао само војне циљеве, уништена је привереда, инфраструктура, школе, болнице, цивилни објекти али оно што никако не можемо и не смемо да заборавимо су жртве, међу којима и 89 деце.
– Ми смо ту да памтимо и не заборављамо, просто је хришћански да праштамо али је нама тешко да опростимо и Милицу Ракић и Марка Симића и сву децу која су настрадала  у Нато агресији, и браћу Милић на чијем се Тргу налазимо- казао је Запорожац.
  Споменик “Три божура”, подигнут је у част бра’е Милић из Косовске Митровице, Срђана и Бобана страдалих од Нато бомби и њиховог брата Горана преминулог од туге због погибије и губитка браће. На почетку церемоније пренети су и поздрави мајке страдале браће Милић, Наде која се захвалила за сећање на њене синове.
С.К.
Подели на: