Сећањем на страдале обележена 16. годишњица мартовског погрома у Косовској Митровици

Поводом 16. годишњице од мартовског погрома председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић, председник Српске листе Горан Ракић и начелник косовско-митровачког округа Славко Симић положили су данас у 10 сати цвеће на споменик “Истина” и на местима где су убијени грађани Косовске Митровице Јана Тучев и Борисав Спасојевић.

 

Код споменика „Истина“ Спирић је истакао да нас сваки 17. март обавезује али и опомиње да се сећамо страдалих.
– Нажалост, тих 16 година након мартовског погрома сведоци смо да нема још увек осуђених нити приведених за све оно што се дешавало српском народу, манастирима и црквама на Косову и Метохији. Не заборављамо, памтимо и сећамо се жртава али свакако наш интерс је да се сви прогнани врате на своја огњишта и сви манастире, цркве и црквишта и сва српака гробља буду обновљена – поручио је Спирић.
Симић је подсетио да су на данашњи дан пре 16 година људи су изгубили животе, изгубили слободу, изгубили домове.
– Оно што је најтеже, након оволико година, је да смо изгубили поверење у наше комшије, изгубили поверење у међународне мисије, у међународне организције које су до 17. марта гарантовале мир и сигурност српском народу, изгубили смо поверње у право и правду. Никада зато не смемо да изгубимо сећање на 17. март и никада не смемо да дозволимо да се 17. март поново догоди на КиМ нити било где где Срби живе.
Истакао је да за злочине над српским народом нико није одговарао.
– Ево већ 16 година узалудно позивамо међународну заједницу да већ једном предузму конкретне мере против оних који су скрнавили имовину Српске православне цркве, који су скрнавили културно – историјску баштину и позивамо их узалудно јер они ћуте. То њихово ћутање ја равно саучесништву у свему ономе што се догађало 17. марта. Нама ништа друго не преостаје поред таквог односа него да чувамо сећање на наше пострадале суграђане, да чувамо сећање на наше пострадале велелепне цркве и манастире и да будемо поносан народ јер ми за разлику од неких који имају мрљу у својој историји ми такву мрљу никада нисмо имали нити ћемо је је имати – казао је Симић.
Обележавању годишњице и полагању цвећа у Косовској Митровици присуствовале су и породице страдалих суграђања. Већег окупљања због пандемије коронавируса није било ове године.
С.К.

Подели на: