понедељак, 28. новембра 2022. | 18:44
Најновије вести

Седам билатералних споразума између Србије и Азербејдзана: Вечно пријатељство

Србија и Азербејџан , у присуству председника две земље Александра Вучића и Илгхама Алијева, потписали седам билатералних споразума . Заједничко двема земљама то што непоколебљиво чувају територијални интегритет и подржавају у међународним институцијама и организацијама, истакао је председник Вучић. Председник Азербејџана је навео да ће пријатељство две земље бити вечно.

 

 

Вучић и Алијев потписали су заједничке изјаве, као и меморандум о оснивању Савета за стратешко партнерство.

Председник Азербејџана Илхам Алијев навео је да потписана документа представљају правни основ за односе две земље.

“Успешно сарађујемо у бројним областима. Србија и Азербејџан су подржавали увек једини друге у међународној арени”, рекао је Алијев.

Најавио је да ће поново посетити Србију.

,,Имаћемо више посета налик овој и наше пријатељство ће бити вечно”, поручио је председник Азербејџана.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је са азербејџанским колегом разговарао о свим важним питањима, међу којима је и сарадња у области енергетике, истичући да се данашњом посетом сарадња две земље подиже на нови ниво.

Истакао је да је заједничко двема земљама то што непоколебљиво чувају територијални интегритет и подржавају у међународним институцијама и организацијама, поштујући повељу УН и међународно јавноправне норме засноване на поретку УН.

,,Плашим се да је данас мало тога од међународног права остало, осим што се неколико десетина земаља држи тог јавно правног пораетка и сматрамо да је то једина опција за нашу будућност”, рекао је Вучић.

Истакао је да су данас потписани важни споразуми и додао да ће у наредних 20 дана, са неколико министара, отићи у незваничну, али радну посету Бакуу.

Вучић је у обраћању медија пренео да је са Алијевим разговарао о свим важним питањима, међу којима је била енергетика и истакао да ће за седам до 10 година Азербејџан извозити више од 35 милијарди кубних метара, данас је извоз 22 милијарди кубних метара гаса, од чега половина иде у европске земље.

„Зато радимо и на успостављању интерконектора између Србије и Бугарске да би могли да купимо значајне количине од пријатеља у Бакуу. Разговарали смо и о трансмисији електричне енергије, а разговараћемо са европским партнерима да се прикључимо, јер се ради подводном каблу испод Црног мора, којим би обезбедили енергетску безбедност“, рекао је он додајући да ће се с тим у вези разговарати са Румунијом или Мађарском.

„Србија је мала, немамо гас, имамо литијум, али смо једина земља која се одрекла те производње у свету. Чуваћемо своју земљу, барем у пола успешно као што је Алијев своју“, рекао је он.

Истакао је да се радује предстојећим сусретима у Азербејџану и скором сусрету у Београду.Вучић је рекао да је још много више пред две земље и да ће моћи заједно да ураде много у интересу и корист оба народа.

Заједничка изјава Вучића и Алијева: Међусобно подржавање суверенитета, територијалног интегритета и неповредивости међународних граница

Председници Србије и Азербејџана, Александар Вучић и Илхам Алијев разговарали су о перспективама развоја односа две земље и позивајући се на Декларацију о пријатељским односима и стратешком партнерству, потписану у Бакуу из 2013. и Заједнички акциони план о стратешком партнерству из 2018, потврдили заједничке интересе за продубљивање стратешког партнерства између Србије и Азербејџана.

У заједничкој изјави наводи се:

1. Поново потврђујући своју посвећеност циљевима и начелима Повеље УН, Србија и Азербејџан одлучно међусобно подржавају суверенитет, територијални интегритет и неповредивост међународних граница.

2. Стране изражавају спремност да негују политички дијалог у свим областима стратешке билатералне сарадње, као и о међународним и регионалним питањима од заједничког интереса.

3. Стране истичу значај ближе координације иницијатива које су предложиле у оквиру међународних организација чије су чланице Србија и Азербејџан, а посебно УН и њених специјализованих институција, ОЕБС-а, Савета Европе и Организације за црноморску економску сарадњу.

Такође истичу спремност да заједнички делују у оквиру Покрета несврстаних земаља и Програма ,,Партнерство за мир” Организације Северноатлантског пакта.

4. Стране истичу неопходност јачања како билатералне, тако и мултилатералне сарадње у борби против ширења оружја за масовно уништење, тероризма, сепаратизма, екстремизма, транснационалног организованог криминала, незаконите трговине оружјем, наркотицима и психотропним супстанцама, трговине људима, прања новца, кривичних дела у области информационо-комуникационих технологија, као и других нових безбедносних изазова.

5. Стране наглашавају да ће се две државе уздржати од било каквих радњи које штете односима стратешког партнерства и да ће се међусобно обавештавати и одмах обавити консултације у случају било какве претње.

Стране потврђују своје обавезе да спрече коришћење своје територије, комуникационих система и друге инфраструктуре од стране било којег међународног актера у сврху припреме или извођења оружане агресије или других непријатељских акција и претњи против држава Страна.

6. Стране подстичу размену посета на различитим нивоима, интензивирање и ширење контаката између парламентараца и шефова министарстава, представника релевантних структура, у циљу продубљивања стратешког партнерства и јачања међусобних активности.

7. Стране истичу значајну улогу међупарламентарних група пријатељства које делују у скупштинама Србије и Азербејџана у јачању пријатељских и обострано корисних односа између две државе.

8. Имајући у виду да су међусобна улагања један од основних подстицаја економске сарадње, стране изражавају спремност да јачају, штите и промовишу улагања у областима од заједничког интереса.

9. Стране констатују да придају посебан значај активности Међувладине комисије Србије и Азербејџана за трговину и економску сарадњу и подржавају одржавање њених састанака на редовној основи.

У том контексту, истичу значај улагања заједничких напора у циљу повећања обима међусобне трговине и диверсификације њене номенклатуре.

10. Стране подржавају стварање повољних услова за предузетништво, организовање заједничких пословних догађаја у циљу развоја билатералних пословних односа, као и ширење директних веза између пословних заједница двеју земаља.

11. Констатујући изузетну улогу туризма у обезбеђивању економског раста, стране наглашавају неопходност заједничког деловања у том правцу.

12. Стране подстичу размену искустава и унапређење сарадње у области мултикултурализма, науке и образовања, здравства, животне средине, социјалне заштите, омладинске и спортске политике између две државе, између осталог, кроз одржавање редовних билатералних састанака и дана културе.

13. Стране стимулишу успостављање директних контаката између градова две државе у трговинско-економској, научно-техничкој и културно-хуманитарној области и у том погледу високо цене изградњу веза братимљења између градова Србије и градова Азербејџана.

14. Стране су се сагласиле о формирању Савета за стратешко партнерство између Србије и Азербејџан у циљу ефикасног решавања приоритетних питања од заједничког интереса и подизања билатералних односа стратешког партнерства на квалитативно нови ниво.

Потпис на заједничку изјаву, ставили су председници Вучић и Алијев.

 

Подели на: