понедељак, 18. јануара 2021. | 08:59

Седам закључака током разговора Вучића и Срба са КиМ

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић пренео је да је на састанку са 140 политичких представника Срба и најзначајнијих институција Србије на КиМ донето седам закључака о актуелној ситуацији на КиМ, међу којима је и да нема дијалога Београда и Приштине док се не укину таксе.

 

Марко Ђурић наводи да је на састанку са политичким представницима Срба и најзначајнијих институција Србије на Косову и Метохији размотрена ситуација у јужној српској покрајини.

“На свеобухватан и темељан начин размотрена је ситуација на Косову и Метохији са којом се као држава суочавамо, као националном питању број један”, навео је Ђурић.

Додаје да је први закључак да је Српска листа на изборима у недељу остварила величнаствену победу и демонстрирала јединство српског народа и жељу да своје деловање и опстанак заснива на вези са државом Србијом:

“Да је јединство народа на КиМ и државе нераскидиво и да су избори јасна порука свима у Приштини и међународној заједници да је ту везу немогуће прекинути без обзира на притиске.”

Додаје да је други закључак да после те победе на изборима, како је рекао председник Александар Вучић, не сме да буде “спавање на ловорикама” и хвалисања.

Зато је, како каже, послата порука са врха представницима Срба на КиМ да се од њих очекује да раде још више на унапређењу положаја нашег народа на КиМ.

Трећи закључак је порука да су представници Срба дужни да се боре сваког дана за српске интересе и да буду спремни ако буде потребно да напусте своје фунцкције у случају нових притисака:

“Да ће изабрани градоначелници на северу обављати своје дужности у пуном капацитету само док не уследе нови притисци који би њихово деловање учинило бесмисленим”.

Директор Канцеларије за КиМ наводи да је четврти закљчак да су сви једногласни да нема даљих разговора са привременим инситуцијама у Приштини у оквиру дијалога Београд и Приштине до повлачења такси и притисака, без обзира на различите уцене.

“И да ћемо до завршетка састанка најављеног за почетак јула у Паризу, пратити ситуацију пажљиво. Ако ни до тада не буде повлачења једностраних такси Пришитне, да ће Србија предузети врло енергичне, оштре и ефикасне мере против представника институција у Приштини, који ће бити циљане на интересе сепаратиста, али такве да се избегну негативне последице за Србе на КиМ. Апеловано је, такође, на представнике међународне заједнице да допринсе смањивању могућности ескалације”, рекао је Ђурић.

Пети закључак је, пошто је присуствовао Вучић као врховни командант оружаних снага Србије, спремност да се заштити српски народ у покушају нарушавања његове безбедности и опстанка.

“Изражена је нада да ће међународна мисија спроводити свој мандат како до насилних сценарија никада не би дошло. Поновљена је искрена решеност Србије да на миран начин решава проблеме, али и челична одлучност да се српски народ на КиМ заштити од сваке евентуалне намере да га више не буде”, навео је директор Канцеларије за КиМ.

Шести закључак је да ће бити убрзана реализација плана председника Вучића за улагање и спровођење бројних пројеката у српске средине на КиМ – болнице, путеве, школе, привреду и слично.

Ђурић каже да ће све што је најављено да буде завршено до Видовдана бити готово, а остало када како је планирано.

Седми закључак су Срби са КиМ сам иницирали, а суштина је порука да се председник Србије добро борио за свој народ. Они су изразили велику захвалност председнику Вучићу за велике напоре у заштити српских интереса на КиМ и помоћ Србије народу на КиМ.

Директор Канцеларије за КиМ је најавио да ће Српска листа у наредном периоду морати и шире да отвори своја врата, за све људе на КиМ, из различитих средина, можда и оне из прошлости са различитим ставовима, како би и у наредом периоду могло да се рачуна на консензуалну подршку.

Додаје да Српска листа не подржава приштинску владу и да се неће вратити у приштинске институције.

“Српска листа се неће вратити у приштинске институције и не подржава владу у Приштини, али је спремна да подржи сваку политичку странку која покрене иницијативу за рушење владе Рамуша Харадинаја, поручио је Ђурић.

Поновио је да су градоначелници четири општине на северу КиМ спремни да поново напусте те функције ако Приштина настави са притисцима или ако покуша да их продуби.

“То не значи да су спремни да те институције препусте Албанцима. Ако треба и сто пута да изађемо и покажемо да је север КиМ наш, и на изборима и на улици и на сваком другом месту, учинићемо то сто пута и гласачким листићима и на сваки други начин”, рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Поновио је да су Срби изласком на локалне изборе спречили Албанце из Приштине да преузму контролу у четири српске општине на северу КиМ.

Приметио је да Албанци говоре о мултиетничком друштву и жељи да интегришу Србе, а владајуће странке намећу Србима таксе, док опозиционе странке говоре да толико мрзе Србе да не желе са њима да руше Харадинајеву владу.

Додао је да је то показатељ где је албанско друштво данас и нагласио да се Српска листа трудила да буде фер и коректан партнер према свима са којима је разговарала, док су други уводили таксе Србима на КиМ и покушавали да згазе српске интересе у јужној покрајини.

“То је неозбиљан и неодговоран однос Албанаца према Србима и стварности, јер решења за КиМ нема ни на видику. Док не будемо дошли до неког договора Београда и Приштине о КиМ, о било чему, ваља нам живети и очувати мир. Било би мудрије да су отворили врата за сарадњу са Српском листом, али то нису учинили”, рекао је Ђурић.

Упитан да прокоментарише да ли приче о криминализацији севера Косова представљају покушај отимања севера, директор Канцеларије за КиМ је рекао да такве оцене имају искључиво циљ и задатак да делегитимишу српске представнике и да се ослаби српска позиција.

Истакао је да је легло криминала управо у Пришитни и да су на челу тамошњих институција злочинци.

Подсетио је на званичне податке полиције Косова, који говоре да је највећи број расветљених и најмањи број тешких кривичних дела на северу, али да Албанцима не сметају те чињенице да оптужују Србе.

Подели на: