Најновије вести

Седамдесет троје младих у Грачаници, потписало уговоре за стажирање

Седамдесет троје младих људи из општина Приштина и Липљан, који се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање у Грачаници, потписали су данас уговоре о обављању приправничког стажа.

 

Приправници са факултетском дипломом уговоре су потписали на годину дана, а средњошколци на шест месеци. Верица Ћеранић директор Националне службе за запошљавање, филијале у Косовској Митровици каже да је данас за град Приштину уговор потписало 73 лица у различитим областима.

“Приправници су данас потписали уговоре за различите области, као што су образовање, здравство, локална самоуправи, као и у приватном сектору, тако да ова бројка говори да је Национална служба за запошљавање присутна на овим просторима, у циљу реализације мера активне политике запошљавања. Стручна пракса је само једна од мера које Национална служба за запошљавање реализује на овим просторима и ово је њихов први корак ка свету рада у нади да ће по завршетку овог стручног оспособљавања, лакше и брже доћи до сталног запослења”, рекла је Ћеранић.

Бојан Митић, директор Покрајинске службе за запошљавање, каже да иза овога првенствено стоји Влада Републике Србије, Министарство за рад борачка и социјална питања и национална служба за запошљавање, као и локалне самоуправе.

“Нагласићу само да је за овај пројекат у овој години издвојено око 22 милиона динара, што је јако значајна цифра, али и велики подстицај за омладину која је без посла и њихов опстанак на овом простору”, казао је Митић.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић, рекао је да је ово велика ствар за централно Косово где има велики број младих који нису запослени

“Нама је приоритет упошљавање младих људи, а овим програмом ће они сигурно стећи додатно искуство, што ће им користити да касније дођу и до неког сталног посла”, казао је Поповић.

Председник Привременог органа СГ Приштина Љубинко Караџић истиче добру сарадњу са националном службом за запошљавање.

“Сваке године имамо одређен број људи који обављају стручну праксу у свим областима, што им свакако пуно значи, с обзиром да у том периоду добијају и неку финансијску надокнаду и да након обављања праксе полажу и стручни испит”, каже Караџић.

Млади приправници нису крили задовољство што су добили прилику да потпишу уговор о стажирању. Снежана Живић недавно је завршила медицински факултет, а ово стажирање ће јој каже пуно значити.

“Јако сам задовољна, стажираћу у Дому здравља у Грачаници и овај уговор ми заиста пуно значи, јер ћу стећи искуство које ми је веома битно и за полагање државног испита, а и за неко будуће запослење”, каже Живић.

По речима послодаваца, већина ових младих људи који буду успешно обавили приправнички стаж, имаће шансу за добијање нсталног запослења.

Подели на: