понедељак, 23. новембра 2020. | 20:06

Седница савета безбедности УН о Косову, оштро упозорење представници Приштине

Извештај шефа УН Антонија Гутереса, у којем оптужује Хашима Тачија и Фатмира Љимаја да опструишу рад Специјалног суда за злочине ОВК, пред амбасадорима Савета безбедности. Танин: Поједини лидери у Приштини ометају рад суда. Дачић: Тачи покушава да избегне оптужницу за ратне злочине. Руски амбасадор оштро упозорио представницу Приштине.

 

Седница Савета безбедности УН почела са више од пола сата закашњења. Извештај генералног секретара УН представља његов специјални представник на Косову, Захир Танин.

Танин је рекао да је укидање такси на робу из централне Србије и БиХ отворило врата наставку дијалога између Београда и Приштине, додајући да је то довело до потписивања споразума у Белој кући.

Састанци у Бриселу и Вашингтону показују простор за напредак, уколико се удруже међународне снаге, рекао је шеф УНМИК-а.

Танин је подсетио да је Специјални суд објавио предлоге оптужница против Хашима Тачија и Фатмира Љимаја, као и да се три особе за сада налазе у притвору суда чије се седиште налази у Хагу.

Упозорио је да су две особе затворене пошто су објављени поверљиви документи и изјаве сведока тог суда, као и да је суд погрешно означаван као политички мотивисан. Танин је навео да је Специјални суд интегрални део косовског правосуђа и круцијални фактор за будућност Косова.

Танин је рекао и да су “поједини” политички лидери такође водили кампању против суда.

Због пандемије коронавируса, и ова конференција Савета безбедности одржава се путем видео линка.

Претходна седница Савета безбедности на којој се расправљало о Косову одржана је 24. априла.

Подели на: