Најновије вести

Шеф дипломатије Тогоа: Повлачење признања Косова дефинитивно, хвала Дачићу

Ми у Тогоу признајемо само једну Србију, јединствену, каже шеф дипломатије Републике Того Робер Дисеј и истиче да је повлачење признања Косова дефинитивно. Молимо вас, не напуштајте Африку, рекао је Дисе и српском колеги Ивици Дачићу захвалио што је оживео сарадњу са афричким земљама.

 

 

Министар спољних послова Републике Того Робер Дисеј каже да је шефу српске дипломатије Ивици Дачићу рекао да га уверава у безрезервну подршку Републике Того када је у питању одбрана територијалног интегритета Србије.

Брнабић: Значајне могућности за сарадњу са Републиком Того
Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је са министром спољних послова, регионалних интеграција и дијаспоре Републике Того Робертом Дисејом и оценила да постоје значајне могућности за сарадњу у областима економије, трговине, просвете, културе, спорта и информационих технологија.

Она је указала да Србија своја богата искуства може да пренесе Републици Того посебно у области одрживе пољопривреде и дигитализације, а разговарано је и о унапређењу сарадње у области дигитализације, науке и напредне технологије, саопштено је из Владе.

Премијерка је захвалила саговорнику на принципијелном ставу његове земље када је реч о поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Дисеј је нагласио да две земље имају одличне односе, без отворених политичких питања, указавши да је сарадња Србије и Тогоа традиционално добра и пријатељска и да жели да и друге афричке земље крену тим путем.

“Ми у Тогу признајемо само једну Србију, јединствену. Драго ми је што сте поменули повлачење признања Косова, то повлачење је дефинитивно”, рекао је Дисе на заједничкој конференцији за новинаре са Ивицом Дачићем у Министарству спољних послова.

Навео је и да 54 земље Африке чине једну трећину у Уједињеним нацијама, приметивиши да је српска дипломатија у једном тренутку напустила Африку, али да је актуелни шеф дипломатије Ивица Дачић вратио сарадњу, на чему му је захвалио.

“Молим вас, и ви то добро радите, да не напуштате Африку. Ја вам на томе захваљујем”, поручио је Дисе.

Дачић и Дисеј су данас потписали Споразум о укидању виза за носиоце дипломатских пасоша.

“Желимо јачу сарадњу у више сектора, од образовања до економије, да имамо већу трговинску размену. Хтели бисмо да појачамо и сарадњу у области туризма и пољопривреде”, рекао је Дисе.

Дачић је рекао да је са министром спољних послова Републике Того имао велики број сусрета и разговора на различитим местима, укључујући и његову посету у мају 2019.

“Србију, односно бившу Југославију и Того везује традиционално пријатељство које је можда у неким тренуцима било заборављено. Ми желимо да ту сарадњу и пријатељство обнављамо и оснажујемо”, рекао је Дачић.

Како је истакао, има много простора за унапређење односа између две земље, истичући да Србија мора да негује стара пријатељства и да тражи заједничке интересе са тим земљама у свету где ситуација данас није лака.

“Србија се посветила развоју односа са афричким земљама”, рекао је Дачић и подсетио да је Того, после његове посете, одлучио да повуче одлуку о признању Косова.

Дачић је на томе захвалио и истакао да је 27 земаља повукло признање, чиме је отворена шанса за договоре и дијалог.

“Они који желе независно Косово желе то да учине пречицом или прегласавањем на одређеним форумима. Ми смо то спречили и вратили смо дијалог на сцену”, рекао је Дачић.

Министар спољних послова Републике Того састао се са председником Србије Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и председником Скупштине Владимиром Орлићем.

Подели на: