Најновије вести

Сектор за ванредне ситуације јача своје капацитете

После заједничке вежбе припадника Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд и Ватрогасно-добровољачког друштва “Матица”, министар Небојша Стефановић поручио је да ће МУП наставити да јача капацитете Сектора за ванредне ситуације даљом набавком нових возила и опреме и повећањем броја ватрогасаца-спасилаца.

 

“Видели сте данас 12 нових ватрогасних возила које је набавило Министарство унутрашњих послова и која ће бити распоређена у ватрогасно-спасилачке јединце у Београду, Нишу, Крагујевцу, Сремској Митровици, Смедереву, Зајечару, Ужицу, Јагодини, Краљеву, Пожаревцу и Прокупљу”, рекао је министар Стефановић.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић се осврнуо и на предстојеће ускршње и првомајске празнике, које ће велики број људи искористити за боравак у природи.

Стефановић је упозорио да је узрок великог броја пожара на отвореном немарност људи и апеловао на грађане да приликом паљења ватре буду обазриви, пажљиви и одговорни.

Према његовим речима ватрогасно-спасилачким јединицама у Србији до сада су испоручена укупно 33 ватрогасна возила марке МАЗ, која су погодна за гашење пожара у руралним и шумовитим пределима, саопштио је МУП.

“Наравно, то није крај. Набавићемо још 25 ватрогасних возила МАН и 17 навалних возила КАМАЗ, која ће највећим делом бити испоручена до краја ове године, а мањи део у јануару следеће”, рекао је Стефановић.

Каже да је је план да се набави и један број половних возила из земаља Европске уније, која су у одличном стању, а која ће заменити возила од којих су нека произведена 50-их и 60-их година прошлог века.

Министарство унутрашњих послова ће, како је навео министар Стефановић, нека од старих возила, која Сектору за ванредне ситуације нису више потребна, донирати добровољним ватрогасним друштвима, како би ојачали и њихове капацитете.

Говорећи о појачању Сектора за ванредне ситуације у људству, Стефановић је истакао да ће до краја ове године ватрогасно-спасилачке јединице имати највећи број ватрогасаца у последњих 10-15 година.

“Циљ нам је да кроз обуке, тренинге, подмлађивање састава, набавку добре опреме и технике, али и редовне и интервентне униформе, учинимо да ватрогасци буду боље заштићени и оспособљени да у тешким и сложеним ванредним ситуацијама заштите људе и имовину”, истакао је Стефановић.

Говорећи о вежби коју су извели припадници Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд и Ватрогасно-добровољачког друштва “Матица”, Стефановић је истакао да је она показала да нови Закон о добровољном ватрогаству даје резултате и да су људи у тим друштвима значајна помоћ и подршка у гашењу пожара и другим ванредним ситуацијама.

“Током вежбе сте могли да видите нову опрему коју користи Сектор за ванредне ситуације, али и ватрогасно-спасилачки брод који служи за подршку и брзо пуњење цистерни. У кратком року девет цистерни капацитета 10.000 литара може да се прикључи на овај брод и брзо напуни, што је изузетно значајно приликом гашења сложених пожара”, рекао је Стефановић.

Припадници Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд и ватрогасно- добровољачког друштва “Матица” извели су вежбу гашења пожара запаљивих течности, а приликом извођења вежбе демонстриран је рад ватрогасно-спасилачког брода.

Подели на: