Најновије вести

Селаковић и Сакеларопулу: Традиционално пријатељство и сарадња Србије и Грчке

Министар спољних послова Никола Селаковић разговарао је у Атини с председницом Грчке Катерином Сакеларопулу, и пренео јој поздраве председника Александра Вучића и захвалио на подршци коју та држава пружа Србији.

 

 

Никола Селаковић је у разговору с Катерином Сакеларопулу истакао да су традиционално блиски и добри историјски односи, менталитетска и духовна блискост двају народа крунисани 2019. године Споразумом о стратешком партнерству.

Навео је да стратешки партнери треба једни друге да помажу и да је Србији била част да помогне грчким пријатељима када им је било тешко током недавних пожара, и нагласио да ће братски грчки народ увек моћи да рачуна.

“Грчка подршка је присутна за два нама изузетно битна питања, једно је подршка питању од виталног значаја, а то је подршка нашем територијалном интегритету и суверенитету када је реч о Косову и Метохији, и изражавамо наду да ће се та подршка наставити. Друго је подршка нашем чланству у ЕУ”, истакао је Селаковић.

Изразио је задовољство узлазним трендом односа и сарадње две земље, додавши да Србија изузетну важност придаје политичком дијалогу на највишем нивоу са пријатељском Грчком, и да да се очекује реализација посета највиших грчких званичника.

Селаковић очекује и да ће се по смиривању епидемиолошке ситуације одржати Четврти састанак Високог савета за сарадњу две земље.

Похвалио је економску сарадњи две земље, рекавши да је Грчка један од највећих инвеститора у нашу привреду, и упутивши позив грчким компанијама да наставе да улажу у Србији.

“Грчка жели стратешки да помаже Србији”
Председница Грчке Катерина Сакеларопулу захвалила на несебичној помоћи Србије у време летошњих пожара, оценивши је као доказ дубоких пријатељских односа двеју земаља и народа.

Сакеларопулу је истакла да Србија и Грчка одржавају редовне везе на виском и највишем нивоу и да постоји велики простор да се билатерална сарадња ојача и учини још бољом.

“Грчка жели стратешки да помаже Србији, а самит у Солуну одржан 2003. године је добра основа за улазак западног Балкана у ЕУ. Мислимо да је то једини пут за безбедност и стабилност у региону и добробит свих његових народа”, рекла је Сакеларопулу.

 

Подели на: