Најновије вести

Селаковић: Односи Србије и Мађарске на историјски највишем нивоу

Министар спољних послова Никола Селаковић после састанка са мађарским колегом Петером Сијартом рекао је да су односи Србије и Мађарске на историјски највишем могућем нивоу и да су они резултат учесталих активности између званичника две државе и добрих односа председника Александра Вучића и премијера Виктора Орбана.

 

Селаковић и Сијарто су потписали Протокол о колокацији, а шеф српске дипломатије је навео да су потписали три веома важна протокола који прате Меморандум о колокацији.

Успостављена је комуникација на тромесечном нивоу, а Меморандумом је предвиђено да Србија и Мађарска узајамно, тамо где једна од две државе нема своје дипломатско конзуларно представништво, користи просторије амбасаде државе која има.

Селаковић каже да су данас конкретно потписали да нашу амбасаду Мађари могу да користе у Лусаки, а да српске дипломате могу да користе мађарске амбасаде на Малти, али и у Сантјагу, односно Чилеу.

“Важно је да су односи две државе заиста пријатељски, ова три протокола која смо данас потписали представљају фактички стратешко партнерство пре споразума о стратешком партнерству јер када са неким делите вашу амбасаду, ваш конзулат, онда је то неко у кога имате максимално поверење. Између Мађарске и Србије је изграђено озбиљно поверење пријатеља, добрих суседа, могу слободно да кажем, два све више братска народа”, казао је шеф српске дипломатије.

Истичући да се Србија и Мађарска заједно боре против пандемије ковид 19, Селаковић је честитао Мађарској на успесима које изразито прави на плану борбе против ковида у последње време и захвалио се на мађарској несебичној помоћи Србији у виду медицинске опреме и респиратора намењених Клиничком центру Војводине и у Сенти, али и помоћи која је из Мађарске отишла у Бањалуку.

Селаковић је истакао да је економска сарадња са Мађарском на изузетном нивоу и у том смислу навео да је трговинска размена две земље у прошлој – ковид години забележила раст и износила је 1,940 милијарди евра.

Каже да је Мађарска међу државама ЕУ постала трећи по реду трговински партнер Србије и додаје да је све веће интересовање мађарских инвеститора за Србију.

Захвалио је Мађарској на подршци Србији у евроинтеграцијама и навео да та земља подржава отварање свих оних поглавља за које је Србија спремила преговарачку позицију, којих је у овом тренутку чак и више од пет и то не само поглавља два, три, 14, 21 и 27, већ и поглавље 10 и 22.

Када је реч о сарадњи две државе по питању односа према националним мањинама, Селаковић каже да се мађарске власти изразито брину о српској националној мањини, као и представницима Српске православне цркве.

“За нас је од изузетно велике важности што Мађарска од маја месеца преузима председавање Комитетом министара Савета Европе. То је веома важно за нас имајући у виду најаве да Приштина аплицира за чланство у Савету Европе”, казао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије истиче да се наставља заједничко спровођење пројеката у инфраструктури, саобраћају, економији.

Каже да се убрзано гради први део пруге Београд – Будимпешта, а да ће следеће године бити завршена прва деоница од Београда до Новог Сада, да се наставља градња ка Суботици, али и да се 29. марта очекује да буде објављен јавни позив за реконструкцију пруге Суботица – Сегедин – Баја.

Селаковић је навео и да се очекује да, у складу са епидемиолошком ситуацијом, буде одржана шеста заједничка седница две владе те да ће се на дневном реду наћи и споразум о стратешком пријатељству између две земље.

 

Подели на: