Најновије вести

Селаковић позвао представнике Аустријско-српског привредног форума да улажу у Србији

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се у Бечу са представницима Аустријско-српског привредног форума и позвао их да дођу и улажу у Србији.

 

Никола Селаковић је привреднике упознао са резултатима економске и фискалне консолидације у Србији, као и са инвестиционом климом, саопштило је Министарство спољних послова.

Селаковић се осврнуо и на ситуацију током пандемије корона вируса подвлачећи да су главни задаци током последњих 18 месеци били очување јавног здравља и економије.

Упознао је присутне и са бројним мерама помоћи које је Влада донела како би се у овим тешким тренуцима сачувала српска економија и привреда.

“Током 2020. године, корона године, Србија је имала раст од минус 0.5 одсто и били смо најбољи у Европи, а током првих шест месеци ове године бележимо раст од осам одсто”, рекао је Селаковић.

Посебно је говорио о томе да је Србија обезбедила четири вакцине против коронавируса за своје грађане и информисао да је до сада имунизовано 50 одсто пунолетног становништва.

Рекао је и да је Србија показала солидарност и донирала више од 240.000 вакцина комшијама, као и да смо позвали грађане БиХ и Северне Македоније да дођу и бесплатно се вакцинишу у Србији.

“ИТ индустрија у Србији веома јака”
Говорећи о сарадњи Србије и Аустрије, Селаковић је рекао да је посебно задовољсан податком да је Аустрија други највећи инвеститор у српску економију, да је у последњих 10 година инвестирала више од две и по милијарде евра, као и да у Србији послују 733 аустријске компаније које запошљавају 22.000 људи.

Осврнуо се и на разговор са аустријском министарком за дигитализацију и привреду, којем су присуствовали и представници четири аустријске компаније које послују у Србији и рекао да је добио информације о новим компанијама које су спремне да дођу у нашу земљу.

Поменуо је значај тога што је Србија прва у региону увела информатику као обавезни предмет основцима и чињеницу да смо ове године имали прву генерацију од 67.000 ученика на малој матури који су прошли кроз систем таквог образовања.

Селаковић је то посебно истакао, рекавши да се у бизнис-круговима Србија доживљава као земља пољопривреде што и јесте, али да је сада ИТ индустрија у Србији веома јака и заузима врло важно место.

Обраћање је завршио наглашавајући да је сарадња Србије и Аустрије веома добра, да има тенденцију даљег раста и позвао све присутне да дођу у Београд и Србију.

Подели на: