Најновије вести

Селаковић разговарао са Ађијусом и Брамерцом о сарадњи

Министар спољних послова Никола Селаковић одвојено је разговарао у Хагу са председником и главним тужиоцем Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, Кармелом Ађијусом и Сержом Брамерцом.

 

 

Никола Селаковић је оценио да је веома значајно што има прилику да са председником и главним тужиоцем разговара о сарадњи Србије са Механизмом, нарочито имајући у виду да ће седница Савета безбедности УН на којој ће бити разматран шестомесечни извештај председника и тужиоца Механизма бити одржана 13. децембра.

“Посвећеност Србије процесуирању ратних злочина је до сада исказана вишегодишњим напорима да сви одговорни за ратне злочине буду приведени правди, како кроз процесуирање учинилаца пред домаћим правосудним органима, тако и кроз сарадњу са Међународним кривичним судом за бившу Југославију и Међународним резидуалним Механизмом за кривичне судове, рекао је Селаковић.

Подсетио је да је Влада Србије 14. октобра ове године усвојила петогодишњу Националну стратегију за процесуирање ратних злочина, као кровни стратешки документ у овој области.

Министар је подвукао да је Србија окренута будућности и сарадњи, посебно напомињући да би боља регионална сарадња, поготово када је реч о оптужницама за ратне злочине, допринела помирењу на нашим просторима.

Подели на: