Најновије вести

Селаковић са Рауом: приоритет je економска сарадња

Јачање економске сарадње је приоритет у развоју билатералних односа Србије и Пољске, изјавио је министар спољних послова Никола Селаковић.

 

Никола Селаковић је навео да су данашњи састанци са министром иностраних послова Пољске Збигњевом Рауом и министром за европске послове у кабинету премијера Пољске Конрадом Шимањским били веома добри и садржајни, као и да су том приликом договорене важне посете на највишем нивоу.

Министар је посебно истакао да је недопустиво то што српски министар спољних послова није био у званичној посети Пољској дуже од десет година.

“Ово је био само почетак наших добрих састанака. На састанку са министром Рауом договорили смо и његову узвратну посету половином октобра месеца, али и добили уверавања да би неколико недеља након тога могло да дође до посете председника Пољске”, поручио је Селаковић, а наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Министар је најавио и да ће током посете председника Анџеја Дуде бити одржан велики бизнис форум, а приликом посете министра Рауа отвориће се Пољска агенција за економски развој која ће своје регионално седиште имати у Београду.

Селаковић је нагласио да је приоритет сарадње две земље економска сарадња, да је прошле године економска размена била 1,328 милијарди евра, да је за прва четири месеца ове године премашила 531 милион евра, и да ћемо, уколико се овај тренд настави, имати већи обим размене.

Министар је рекао и да је пољским колегама захвалио на сталној, снажној и принципијелној подршци политици проширења ЕУ и пружања и помоћи Србији.

“На састанку са министром Рауом чуо сам податак да су они свој БДП, од почетка уласка у период транзиције, дакле у периоду од 30 година, повећали за пет пута”, истакао је Селаковић.

Додао је да је на свим састанцима са пољским званичницима одато признање политици председника Вучића и Владе Србије у области економских реформи, као и да је то послужило као додатни мотив за велико интересовање пољских привредника.

Министар Селаковић је рекао и да је са министром Рауом потписао два важна акта, Меморандум о разумевању између министарстава спољних послова Србије и Пољске и Програм сарадње у области културе, образовања и науке за период 2021–2024. године.

Подели на: