Најновије вести

Селаковић са шефом кинеске дипломатије о стратешком партнерству

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић, који борави у званичној посети Кини, сагласио се у Гуијангу са шефом кинеске дипломатије Ванг Јием да ће обе стране уложити напоре да се још ојача њихово свеобухватно стратешко партнерство и сарадња у свим областима.

 

Никола Селаковић је на почетку састанка рекао да Кина за Србију представља стратешког партнера и челичног пријатеља.

Како је навео, српски народ се још увек сећа историјске посете председника Кине Си Ђинпинга Београду 2016. године, када је и потврђено свеобухватно партнерство две земље.

Шеф српске дипломатије је истакао и да је у сећању српског народа и званичника Србије помоћ Кине у најтежим тренуцима пандемије корона вируса.

“Тада сте упутили несебичну помоћ”, рекао је Селаковић и подсетио да су кинески лекари дошли у Србију већ 21. марта, пошто је први потврђен случај зараженог коронавирусом био 6. марта.

Према његовим речима, одлични односи две земље су резултат и изузетног односа двојице председника, Си Ђинпинга и Александра Вучића, који су учврстили међусобно пријатељство и поверење.

Селаковић је казао да очекује и нада се посети председника Сија Србији и позвао је свог кинеског колегу Ванга да посети Србију.

Шеф кинеске дипломатије истакао је да су данас још једном потврдили поверење и имали прилику да унапреде пријатељство.

Истакао је да се Кина и Србија заједно боре против пандемије вируса корона и да је том борбом отворено нове поглавље добре и пријатељске сарадње.

Према његовим речима, министар Селаковић је дао велики допринос унапређењу односа Србије и Кине.

Поручио му је да ће њих двојица заједно учинити напоре да се још ојачају односи две земље и сарадња у свим областима.

Министар Селаковић се, осим с кинеским колегом Ванг Јием, састао данас у Гуијангу и с генералним директором за Европу Вангом Лутонгом.

Подели на: