Најновије вести

Селаковић: Традиционално пријатељски односи Србије и Пољске

Министар спољних послова Никола Селаковић, који борави у дводневној посети Пољској, разговарао је данас у доњем дому пољског парламента Сејму, са председницом Сејма Елжбјетом Витек и председником Одбора за спољне послове Мареком Кухћињским.

 

У разговорима је констатовано да су билатерални односи традиционално веома добри и пријатељски и заједнички оцењено да постоји потенцијал за њихово даље унапређење.

Никола Селаковић је захвалио Пољској на подршци евроинтеграцијама Србије и подвукао да је пуноправно чланство у Унији апсолутни спољнополитички приоритет наше земље.

Шеф српске дипломатије информисао је саговорнике о дијалогу Београда и Приштине, истакавши да је Србија у потпуности опредељена за наставак дијалога као јединог правог пута за постизање одрживог компромисног договора.

Селаковић је указао и на 13 напада на српске цркве и манастире на Косову и Метохији само у току ове године.

Министар је упознао саговорнике и са реформским активностима и економским успесима Србије, као и са инвестиционим потенцијалима наше државе.

Нагласио је да Србија жели да јача економску сарадњу са Пољском и повећа спољнотрговинску размену и ниво пољских инвестиција.

Разговарајући о парламентарној сарадњи, саговорници су оценили да постоји простор за њено унапређење.

Истакали су да у актуелном сазиву Скупштине Србије постоји Група пријатељства са Пољском која броји 25 чланова, да у Сејму постоји пољско-балканска парламентарна група, али да је потребно интензивирати контакте парламентараца.

Саговорници су разменили искуства о борби својих земаља против вируса корона, изразивши наду да ће ускоро бити савладан тај глобални изазов и да ћемо се изборити са свим његовим последицама.

Подели на: