Најновије вести

Селаковић у Холандији: Подршка Хага “Отвореном Балкану”

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се у Хагу са холандским шефом дипломатије Беном Кнапеном, са којим је разговарао о европском путу Србије, иницијативи “Отворени Балкан”, ситуацији у региону, као и о продубљивању политичке и економске сарадње.

 

Никола Селаковић је после састанка рекао да је значај његове посете Холандији вишеструк с обзиром на то да је, не само прошло 14 година откако је последњи министар спољних послова Србије био у посети Хагу, већ и зато што је 2021. година у којој се обележава 130 дипломатских односа између Краљевине Холандије и Србије.

Селаковић у Холандији: Сто тридесет година дипломатских односа, подршка Хага “Отвореном Балкану
Шеф српске дипломатије је рекао да се у тих 130 година наших односа много тога променило, а да је са холандским колегом разговарао о многим питањима од заједничког интереса на састанку који је трајао сат и 40 минута, саопштило је Министарство спољних послова.

“Дотакли смо се европског пута Србије, напредовања у преговарачком процесу. Наравно да сам ту изнео оно што је Србија учинила до сада на пољу економских реформи и реформи у области владавине права, јачања правне државе, што сведочимо управо бројем и обимом инвестиција које долазе у Србију. Нигде неће те инвестиције доћи ако је та земља несигурна, ако нема стабилан и предвидив правни систем”, рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је нагласио да је са наше стране изражено очекивање да ће се на одговарајућ начин вредновати оно што смо до сада урадили, а уверени смо да смо урадили много.

Према његовим речима, нисмо увек имали на нашем путу евроинтеграција холандски глас на својој страни.

“Они су знали да увек буду препознати као неко ко је строг, али принципијелан, оно што вам мисле, то вам и кажу, са тим морате да се носите и борите. Констатовали смо да није нормално да, у случају две државе које баштине сарадњу 130 година, прође 14 година од последње посете министра спољних послова Србије Холандији. Наше привредне заједнице у доброј мери превазилазе ту сарадњу, ту је сарадња интензивнија, али постоји много простора за њено продубљивање”, истакао је Селаковић.

Селаковић је пренео да је Холандија посебно заинтересована за ситуацију у нашем региону, да јој је важан став Србије и како се Србија поставља према свим изазовима са којима се регион сусреће. ”

“Оно што је велико охрабрење за нас је холандска подршка иницијативи ‘Отворени Балкан'”, нагласио је Селаковић, и навео да та иницијатива председника Александра Вучића, у коју су се укључиле Албанија и Северна Македонија јесте нешто што наилази на озбиљну подршку.

Додао је да је Холандија од 2010. до 2020. номинално највећи инвеститор у српску привреду, да су холандске компаније у том периоду уложиле 8,5 милијарди евра, а да у овом тренутку холандске компаније у Србији запошљавају више од 17.000 радника.

Подели на: