уторак, 21. фебруара 2023. | 17:08
Најновије вести

Селаковић упознао новог шефа ОЕБС-а са стањем на КиМ

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са новим шефом Мисије ОЕБС на Косову Мајклом Девенпортом.

 

 

Селаковић је честитао Девенпорту на избору и изразио очекивање да ће се наставити пракса добре и отворене комуникације, као и редовни сусрети у Београду.

Шеф српске дипломатије у разговору је нагласио да Србија подржава рад Мисије која делује у складу са мандатом заснованом на резолуцији СБ УН 1244. Подвукао је да је од кључног значаја за нашу земљу да ОЕБС сачува свеобухватан статусно неутралан приступ у погледу Косова и посебно нагласио да се то не односи само на рад мисија на терену, већ и на модалитете организације састанака ОЕБС-а и посете званичника ОЕБС-а Приштини.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, министар је истакао посвећеност Београда дијалогу и трагању за компромисним решењем, истовремено указавши “да је Београд испунио своје обавезе из Бриселског споразума, али с друге стране ни осам година од постизања договора Заједница српских општина није креирана”.

Селаковић је рекао да је неопходно да Приштина приступи примени свих договора и да периоди политичке нестабилности у Приштини никако не би смели да буду коришћени као изговор за њихово континуирано одбијање да спроведу постигнуте договоре. Нагласио је да је наша страна спремна за наставак дијалога и разговоре о бројним питањима попут интерно расељених лица, несталих лица, имовине и статуса културне баштине.

Као веома значајан аспект рада Мисије, Селаковић је поменуо досадашње активности у области заштите права заједница на Косову и спровођења избора на северу Косова. Разговарајући о раду Мисије, министар је указао да је за Србију од посебног значаја Програм људских права и заједница, имајући у виду да се у оквиру њега врши мониторинг поштовања људских права, права заједница и демократских стандарда, при чему се посебна пажња посвећује правима неалбанских заједница, расељених лица, повратника, као и других рањивих група.

Министар Селаковић је истакао да је Косово, са свега 1,9 одсто повратника, постконфликтно подручје са најнижом стопом повратка на свету. Указао је и да се на Косову води око 42.000 вишегодишњих судских спорова за узурпирану приватну имовину Срба.

Селаковић је, такође, упознао саговорника са стањем и положајем српског становништва на Косову и учесталим нападима Албанаца на Србе, њихову имовину, као и на цркве и манастире.

Шеф српске дипломатије је рекао да је од изузетног значаја расветљавање судбине 17 несталих и убијених новинара на Косову, указавши да је поражавајућа чињеница да ни за један од тих случајева није у току истражни поступак на Косову, нити је неко од починилаца кажњен, наводи се у саопштењу.

Подели на: