Најновије вести

Селаковић: Захвални смо Грчкој на принципијелној позицији по питању КиМ

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се са начелником Генералштаба националне одбране Грчке Константиносом Флоросом, коме је захвалио на принципијелној позицији његове земље по питању КиМ.

 

Захваливши саговорнику на принципијелној позицији његове земље по питању КиМ, Никола Селаковић је изразио очекивање да ће Грчка остати доследна у таквом ставу.

Шеф српске дипломатије је истакао да је Србија посвећена очувању регионалне стабилности и безбедности и успостављању ближе економске сарадње.

Селаковић је оценио да пријатељским односима и одличној сарадњи наше две земље умногоме доприноси изузетно динамичан политички дијалог на највишем и високом нивоу.

С тим у вези, он је подсетио на своју билатералну посету Грчкој и недавни сусрет са министром Дендијасом на маргинама Министарског састанка ОЕБС-а у Стокхолму.

Србија посвећена дијалогу упркос опструкцијама
Селаковић је подвукао да је питање Косова и Метохије главни политичко-безбедносни изазов Србије, истичући да смо посвећени дијалогу и постизању компромисног решења, упркос свим опструкцијама привремених институција самоуправе у Приштини, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

У складу са нашим водећим спољнополитичким приоритетом, а то је чланство у ЕУ, министар је поручио да је наша земља привржена сарадњи са свим државама чланицама и институцијама ЕУ на плану заједничке безбедносне и одбрамбене политике.

Министар је подсетио да Србија доприноси европској и глобалној безбедности учешћем у мисијама и операцијама ЕУ и УН, и да је по контрибуцијама у мировним мисијама прва у региону и међу првих десет у Европи.

Када је реч о војној сарадњи Србије и Грчке, Селаковић је констатовао да је она добра, да се одвија кроз заједничке војне вежбе, обучавање и усавршавање у образовним центрима две земље, преневши и да смо заинтересовани за њено даље јачање.

Стефановић са Флоросом: Веома развијена војна сарадња
И министар одбране Небојша Стефановић састао се генералом Константиносом Флоросом, исткавши традицинално добре односе два народа.

Стефановић је истакао да је на квалитетним основама билатерална сарадња веома развијена и у области одбране.

И Стефановић се захвалио Флоросу што Грчка није признала тзв. Косово, као и на подршци коју нам, као чланица Алијансе, пружа у институцијама НАТО противећи се покушајима привремених приштинских институција, пре свега такозваних косовских снага безбедности, да учествују у активностима Партнерства за мир.

Генерал Флорос сложио се са Стефановићем да је сарадња у области одбране на високом нивоу и да се тежишно одвија кроз реализацију заједничких вежби специјалних и других јединица, заједничке обуке за учешће у мултинационалним операцијама и усавршавање у образовним центрима две земље.

Подели на: