понедељак, 05. јуна 2023. | 19:34
Најновије вести

Селаковић: Захвалност Шпанији због принципијелне подршке по питању КиМ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас, на маргинама Министарског савета ОЕБС-а у Стокхолму, са шпанским колегом Хосеом Мануелом Албаресом Буеном.

 

 

Министар Селаковић констатовао је да је у протеклом периоду дошло до интензивирања политичког дијалога и да би достигнути ниво односа требало одржавати и унапређивати што чешћим сусретима на високом и највишем нивоу.

Оцењујући политичке односе двеју држава као веома добре, Селаковић је истакао важност даљег унапређивања обострано корисне економске сарадње, саопштило је Министарство спољних послова.

Шеф српске дипломатије је саговорника упознао са економском ситуацијом у Србији и макроекономским показатељима који потврђују да смо у последње две године по кумулативном расту у самом европском врху и да смо апсолутни лидер у региону по привлачењу страних инвестиција.

Министар Селаковић је нагласио да је за Србију драгоцена подршка коју јој Шпанија пружа у процесу евроинтеграције, нагласивши да чланство у Европској унији остаје чврсто стратешко опредељење Србије.

Србија, према његовим речима, чини велике реформске напоре и очекује да резултати које постижемо, што је потврђено и последњим извештајем о напретку, буду на објективан начин валоризовани од стране чланица ЕУ.

Селаковић и овом приликом захвалио Шпанији због доследне и принципијелне подршке територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и подршци коју нам по овом питању пружа у међународним организацијама.

Шеф српске дипломатије детаљно је саговорника упознао са ситуацијом на Косову и Метохији и током дијалога Београда и Приштине, упозоривши на вишегодишње одбијање Приштине да спроведе једину преузету обавезу и омогући формирање Заједнице српских општина.

Селаковић је информисао саговорника и о порасту броја етнички мотивисаних напада на Србе и њихову имовину и сталним покушајима Приштине да једностраним потезима изазове дестабилизацију региона.

Подели на: