Најновије вести

Село лежи на киселој води

 У фабрици дневно напуне 4.500 литара воде, коју углавном пласирају у српским срединама у Косовском Поморављу  За село Клокот на територији истоимене општине у Косовском Поморављу кажу да лежи на минералној води. Још стари Римљани су на овом простору имали своја купатила и водовод кроз кога је протицала лековита природна минерална вода.

 

На неколико места на територији села пронађене су цеви, то јест водовод из римског и нешто каснијег периода, што значи да су људи овде вековима употребљавали минералну воду – каже Срећко Спасић. Он је власник мини фабрике за пуњење природне минералне воде „Аквасана” (Аqуасана). Бунар из кога црпи ту воду налази се у дворишту његове куће.

– Бунар сам ископао 2002. године и он је на дубини од 101 метар. Минералне воде има у изобиљу – каже Срећко, који дневно у својој фабрици напуни око 4.000 литара минералне воде. Пласира је првенствено у српским срединама на Косову и Метохији, а највише у региону Косовског Поморавља. Како каже, у плану му је да прошири тржиште, али да за сада у томе не успева, јер је и конкуренција од стране других произвођача веома изражена. – На овдашњем тржишту има много минералне воде из увоза – каже Спасић, који користи 40 посто расположивих капацитета, када је у питању флаширање воде. Репроматеријал неопходан у процесу пуњења воде набавља на Косову и Метохији и ту каже нема већих потешкоћа.

– Не могу да кажем да нисам задовољан пословањем. Продаја иде добро, али мислим да воде има много више и за шире тршиште – додаје Спасић, у чијој је фабрици запослено осам радника. Како нам рече, у свом доворишту има и бунар „обичне” воде, какве имају и већина других житеља овог села и ту воду користи за техничку употребу углавном. – Бунари „обичне” воде су плићи и многи су током претходне године због суше смањили ниво воде, а неки чак и пресушили, али минералне воде има довољно – истиче Спасић. У Клокоту постоје још две пунионице природне минералне воде у власништву Албанаца, као и бањско лечилиште „Клокот Бања” које је некада било део  фабрике минералне воде „Књаз Милош” и поседовало фабрику за флаширање природне минералне воде. С.И.

Подели на: