Најновије вести

Сенат потврдио Џефрија Ховенијера за амбасадора САД у Приштини

Амерички Сенат потврдио је дипломату Џефрија Ховенијера за новог амбасадора САД у Приштини, именованог од стране америчког председника у јулу ове године, а на тој функцији наследиће Филипа Коснета, коме је већ истекао мандат.

 

 

Ховениер је био део особља Специјалног изасланика Уједињених нација за КиМ Мартија Ахтисарија, а до недавно и заменик шефа мисије америчке амбасаде у Анкари.

Служио је и у америчкој амбасади у Берлину, као и у мисијама САД у Хрватској, Грчкој, Панами, Парагвају и Перуу.

У Вашингтону је радио као директор за питања централне и југоисточне Европе у Савету за националну безбедност и у бироу Стејт департмента за европска и евроазијска питања са одговорношћу за НАТО и питања Централне Европе, преносе медији у Приштини.

Бивши косовски председник Хашим Тачи одликовао је Ховениера 2018. године председничком јубиларном медаљом за 10. годишњицу једнострано проглашене независности, “за допринос слободи и независности Косова”.

“Увек ћу бити пријатељ Косова”, рекао је тада Ховениер.

Током саслушања у Сенату, Ховениер је рекао да ће радити на “унапређењу континуиране подршке Сједињених Држава сувереном и демократском Косову. и да ће подржати преговоре о овом питању уз посредовање ЕУ о нормализација односа Косова и Србије”.

Подели на: