Најновије вести

Шест деценије поезије у Стремљењу

УНИД ”Панорама- Јединство” на Светски дан поезије у Грачаници

 

 

На Светски дан поезије, најстарија и једина српска новинско -издавачке куће на простору Косова и Метохије ” Панорама – Јединство”, представила је публици у Грачаници поезију у јубиларном часопису за књижевност и културу “Стремљења”, који већ 60 година излази у оквиру поменуте издавачке куће.
Часопис је у ових шест деценија значајни чинилац у историји књижевности српског народа на КиМ. Својим постојањем открива слику трајне вредности књижевног стваралаштва на територији наше покрајине, али и целе бивше СФР Југославије, бележењем свега што се дешавало у сфери књижевности и уметности.
Рада Комазец, главна уредница часописа ”Стремљења”, окупљенима у грачаничком Дому културе рекла је да је од самог почетка, 1960. године, часопис имао један , једини циљ , да окупи све књижевне ствараоце на Косову и Метохији који пишу на српском језику, да подстрекавају и афирмишу њихова дела .
-Тај јединствени стваралачки жар који после Другог светског рата почиње са Радетом Николићем, преко Радослава Златановића, Лазара Вучковића и Божидара Милидраговића до Даринке Јеврић, Ратка Поповића, као и млађих песника, траје и гори до данас. На страницама ”Стремљења” родиле су се и умножиле читаве генерације као представници нове српске књижевности на простору Косова и Метохије, а изнедрена су дела која говоре о Србима као стваралачком народу, афирмишући наше ћирилично писмо, културу и национални идентитет обогаћујући савремену српску културу, уопште, рекла је Рада Комазец и додала да је управо у том великом чину непоновљиву мисију имао, и још увек има часопис ”Стремљења”, као значајна књижевна периодика на нивоу Србије.
Часопис ”Стремљења” даје свој допринос очувању језика, писма, културе и интегритета српског народа и песничку креативну борбу за велике и савршене стихове . У времену брзог живљења ретко се читају лепе и искрене речи и зато препоручујемо часопис Стремљења јер приближава поезију читалачкој публици .
-Ово није часопис којег ће читати само аутори који у њему објављују. Сваки читалац ће у Стремљењима наћи рубрику за себе. Наш часопис остварује мисију духовног јединства и креативног рада очувања језика и културе. Актуелност и вредност садржаја је таква да ће читалац пожелети да му се врати, рекла је Комазец и позвала младе талентоване људе да своје литерарне и ликовне прилоге и радове шаљу за часопис ”Стремљења”.
Један од бројних песник који од почетка пише за ”Стремљења” је Ратко Поповић из Грачанице. Човек који је својим дугогодишњим културним прегалаштвом задужио српску културу на Косову и Метохији и српски род.
-Поезија траје и њоме људи са простора Косова и Метохије сведоче о себи, своме трајању, о свим својим усудима, љубавима, својој вери. То говоре кроз лирску и љубавну и епску поезију, рекао је Поповић.
На Светски дан поезије окупљенима у Дому културе у Грачаници стихове је казивао и Ранко Ђиновић.
Да и у најцрњој несрећи света само песма успева сопственом јасноћом и дубином опажаја да надвлада мрак, публици у Грачаници су још једном потврдили својим сјајним извођењем глумци Народног позоришта из Приштине, Јасмина Стојиљковић и Дејан Цицмиловић. Стиховима Даринке Јеврић, Матије Бећковића, Пере Зубца, Десанке Максимовић, Лазара Вучковића и других, који су у ових 60 година објављивани у часопису ”Стремљења”, разгалили су душу публике у Грачаници и учинили Светски дан поезије, у овим тешким временима, посебно свечаним.  М.Ч.

Подели на: