Најновије вести

Шест младића, добра воља и 350 дечијих осмеха

Организатори хуманитарне акције “Новогодишњи сан” поделили су током јучерашњег дана пакетиће деци из Осојана, Ораховца, Велике Хоче и Гораждевца.

 

 

Шесторица младих Митровчана, Душан Марковић, Јован Краговић, Данило Данић, Никола Миливојевић, Матеја Јовановиц и Новак Јовановић, екипа је која већ четврту годину заредом улепшава новогодишње и божићне празнике деци.

Од 23. до 26. децембра, на шеталишту у северном делу Косовске Митровице, као и у холу Техничке школе и Гимназије организовали су сакупљање слаткиша и сланиша, школског прибора, новчаних средстава и основних животних намирница.

Од директора школа, где су јуче доделили пакетиће уз подршку и других младих који су се такође прикључили акцији, добили су спискове са именима деце којој би овај вид подршке значио.

„Обим акције је из године у годину све већи. Надам се да ће тако да се настави и наредних година, да ће акција бити још успешнија. Циљ нам је да код људи пробудимо свест да учине нешто добро. То није много, али наше мало некоме значи много“, објашњава Душан Марковић у разговору за Радио Контакт плус.

Радује га што се њихова жеља са почетка – да акција постане традиција – и остварила.

У првом Новогодишњем сну, пре четири године, подељено је око 30 пакетића. У последњем, овом четвртом, око 350.

Велика је ствар када измамите осмех једном детету, а када то учините за 350, онда сте сигурно испуњени позитивном енергијом за наредних 365 дана.

„Осећај је невероватан, када видите да сте разлог нечијег осмеха и нечије среће, да сте ви ти који сте усрећили толики број деце. И не само децу, већ и њихове породице. То стварно буди невероватан осећај среће и испуњености, неописив осећај, фантастичан… Лепо је када чинимо добро, већ четврту годину одржавамо тај сан стварним“, додаје Марковић, уз жељу да се и наредних година Новогодишњи сан претвори у јаву.

Колико је акција напредовала, говори и чињеница да је иницијално покренута као подршка малишанима из социјално угрожених породица у самој Митровици и околини.

“Касније смо се проширили и јужно од Ибра. Одлучили смо да се акција зове Новогодишњи сан, јер смо имали у плану да, за време новогодишњих и божићних празника, обрадујемо малишане пакетићима“, каже Марковић.

Велику подршку и помоћ имали су од чланова хуманитарне организације „28. јун“, која се бави хуманитарним радом, истиче Марковић. „На почетку нам је помогла Александра Трифуновић из ове организације. Она нас је упутила како да приступимо акцији. Била нам је звезда водиља на почетку“.

Наравно, ова акција не би била успешна да нема снажну подршку самих грађана. После четири године колико траје акција, више нема дилеме шта је њен циљ:

„Сваке године се одазивају у све већем броју. Што нас, наравно, чини јако срећнима када видимо да у овоме нисмо само ми већ и наши суграђани“.

Подели на: