Најновије вести

Шести дан протеста на северу КиМ, авиони надлетали Јариње

Шести је дан протеста Срба са Косова и Метохије незадовољних распоређивањем специјалних снага полиције на Јариње и Брњак и одлуком Приштине о замени регистарских таблица. Два авиона Војске Србије у два наврата око подне надлетела су Јариње.

 

13:15
На Јарињу и Брњаку мирно, Курти оптужује Београд да подстиче немире
Нема промене ни на Брњаку, ни на Јарињу. Од својих позиција не одустају ни припадници специјалне полиције, ни грађани окупљени на протесту.
Вест долази са Јариња где су око поднева то подручје надлетали ратни авиони Војске Србије, слично борбеним хеликоптерима који су јуче летели истим подручјем. Појаву авиона окупљени су поздравили аплаузом и узвицима “Србија, Србија”.

У згради општине Зубин Поток током ноћи је избио пожар. Захватио је две канцеларије.

У Зубином Потоку не знају шта је разлог избијања пожара, а из Приштине је саопштено да су изгореле канцеларије полиције и регистрациони центар где се издају пробне таблице и тврде да је пожар подметнут.

Аљбин Курти се огласио на Фејсбуку и рекао да је нападнут регистрациони центар и у Звечану и оптужио званични Београд да наводно подстиче те нападе.

Тврди да је пожар у Зубином Потоку подметнут, а да су у Звечану на регистрацини центар бачене две бомбе, али да нису експлодирале.

Сем тих дешавања, на Јарињу и Брњаку је мирно. Мање је људи на Брњаку, него на Јарињу. Неупоредиво је мање и полиције на пункту према Брњаку.

Два камиона пуна песка постављени су као барикаде преко једног од мостова где Срби протестују због присуства специјалне полиције и увођења пробних таблица за аутомобиле из централне Србије. И на Брњаку траже повлачење полиције и уредбе о таблицама. Од блокаде до пункта се може само пешке.

12:21
Борбени авиони Војске Србије надлетали Јариње
Два борбена авиона Војске Србије у два наврата надлетала су око поднева административни прелаз Јариње.

Појављивање авиона измамило је аплаузе окупљених који су узвикивали “Србија, Србија”.

Снимци окупљених на протесту
12:16
Вулин: Србија има право да хеликоптерима надлеће сваки део своје територије до административне линије
Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је да су Министарство унутрашњих послова са својим јединицама и Војска Србије спремни да одговоре на сваку ескалацију, али и да ће учинити све да до никаквих сукоба не дође и да све буде мирно и нагласио да наоружане јединице Приштине морају да се повуку са севера Косова и Метохије.

“Србија има право да хеликоптерима надлеће сваки део своје територије до административне линије и то су наше редовне активности. Наравно да је сада наше интересовање додатно појачано за тај простор и да нас брине што наоружани људи стоје преко пута ненаоружаних цивила”, рекао је министар Вулин у јутарњем програму Прве телевизије.

08:06
Дрецун: Курти пре акције добио зелено светло дела међународне заједнице
Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију, рекао је  да је ситуација на административним прелазима иста као и претходних дана.

“С једне стране специјалци са дугим цевима онемогућавају слободно кретање људи, а с друге легитиман, демократски протест српског народа, миран протест”, изјавио је Дрецун, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Додаје да је у претходних неколико дана видео злонамерна и искривљена тумачења боравка водећих људи Српске листе и општине са севера на административним прелазима, где се ишло са тврдњама да ти људи распоређују припаднике специјалних јединица.

“Постигнут је договор да би се избегло насиље и инциденти, за које би свакако већи део међународне заједнице оптужио српску страну”, наводи Дрецун.

Истиче да је Аљбин Курти, неколико дана пре доношења одлуке, упознао представнике неких држава, западних, са предстојећом акцијом.

“Они се нису успротивили тој акцији, укључујићи и представнике земаља Квинте. Тај део међународне заједнице знао је да се припрема акција”, додаје гост Јутарњег програма.

Каже да је и за акцију знао и Кфор, што се може видети када је код Лепосавића дошло додатних 50 британских војника који су пратили ситуацију на северу КиМ и даље су тамо.

“И Еулекс је дан пре ове акције подигао борбено своје специјалне јединице, јер је знао шта ће се дешавати. Курти је очигледно имао зелено светло од неких чланица међународне заједнице да крену у ову акцију”, подвлачи Дрецун.

Додаје да је паралелно с тим на последњем, техничком састанку у Бриселу, почетком септембра њихова делегација потпуно одбила да се разговара о могућем решењу за истицање рока о примени статуса неутралних таблица.

Истиче да је “прва могућа, следећа криза и нова једнострана акција Приштине може да наступи 1. октобра, јер истиче шестомесечни рок Приштини да уведи у систем наплате електричне енергије, што може да послужи као повод”.

Забрињавајуће је, каже, и што Приштина не одустаје од распоређивања специјалних снага на северу КиМ.

08:01
Ноћ протекла мирно, али је било напето
Росу је и даље на својим позицијама, али и Срби са севера КиМ. Ни једни ни други не одустају.

Приштина оцењује да је увођење реципроцитета стратешка одлука и да ће тако диктирати своју улогу у односу на Београд. Барикаде Срба на административним прелазима називају незаконитим, али и да треба добро проценити када би требало уклонити барикаде, јавља извештач РТС-а.

Кфор и Еулекс позивају на деескалацију ситуације. Квинта од Приштине поново тражи спровођење одлуке о манастиру Високи Дечани.

Ноћ је протекла мирно, али је била напета. На Јарињу данима нема аутомобила. Они који наиђу су углавном странци. Ту је само један камион, а претходних дана било их је десетак.

Специјалне јединице Росу после више налета хеликоптера Војске Србије промениле су положаје.

Испред возила је, за разлику од претходних дана, само по један наоружани полицајац.

Тренутно је мирно, преносе наши извештачи. Извршена је још једна смена полиције.

НАТО позива на смиривање ситуације и повратак дијалогу.

Портпарол Алијансе Оана Лунгеску поручила је у објави на Твитеру да НАТО позива и Београд и Приштину да буду уздржани, избегну једностране акције и врате се дијалогу.

“Мандат НАТО-а и Кфора остаје да се обезбеди сигурно и заштићено окружење и слобода кретања за све заједнице”, навела је Лунгеску.

Нови изасланик Стејт департмента за Западни Балкан Габријел Ескобар да се Београд и Приштина уздрже од штетне реторике, разговарају о регистарским таблицама у Бриселу и не милитаризују тренутну ситуацију.

 

Подели на: