Најновије вести

Шиб: Важна обнова дијалога, циљ правно обавезујући споразум

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб изразио је задовољство због наставка дијалога Београда и Приштине након годину и по дана, те навео да се нада конструктивној атмосфери у духу помирења.

 

Шиб за програм “Њузмакс адриа” није могао да прецизира да ли ће разговори који почињу данас у Бриселу бити “увод у финале”, рекавши како је до модератора Мирослава Лајчака да одреди темпо, али је нагласио да резултат и циљ тих разговора треба да буде свеобухватни правно обавезујући споразум, који би, како каже, донео стабилност региону.

“Свим актерима желим све најбоље. До модератора је да одреди темпо, подсећам на његову изјаву да разговори не треба да трају годинама него неколико месеци”, истакао је немачки амбасадор.

Он је додао да пре приступања у Европску унију мора да се реши питање Косова.

“Имамо представу на који начин се оно може решити. Решење мора бити примењиво у пракси, али не желимо да пропишемо модел (двема странама)”, навео је Шиб.

Поводом изазова са којима се суочава Влада Србије у погледу сузбијања последица пандемије вируса корона, Шиб је напоменуо да је у питању глобални феномен и да је свуда тешко.

“И за време кризе је било расправа у Немачкој, како пружити довољно здравствене заштите али и како обезбедити темељне слободе и права. Потребан је стални дијалог о мерама са широким кругом у јавности, што је захтеван процес”, казао је Шиб и додао да ЕУ пружа подршку како би Србија успешно управљала кризом.

“Желим пуно успеха Влади Србије”, рекао је немачки амбасадор.

Подели на: