уторак, 21. септембра 2021. | 19:32

Шидер: Решавање косовског проблема да остане код ЕУ

Носилац листе Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) на изборима за Европски парламент Андреас Шидер истиче да иницијативу за решавање косовског проблема треба и даље да има ЕУ, али да то преузму странке које ће том питању искрено приступити.

 

Најавио је и да ће се залагати на новој дужности за приступање Србије ЕУ.

Упитан да ли је за даље проширење ЕУ носилац листе највеће опозиционе партије у Аустрији, Шидер је казао да прво морају да буду решени унутрашњи проблеми ЕУ како би она поново била способна да функционише.

„Ја видим Западни Балкан као део ЕУ, за разлику од Турске коју не видим као будућу чланицу Уније“, подвукао је он.

Рекао је да ће се у Европском парламенту залагати за приступање Србије.

На констатацију да Србија на путу у ЕУ мора решити косовско питање, и да ли у потрагу за солуцијом треба укључити САД и Русију, Шидер је казао да је мишљења да ЕУ треба да преузме иницијативу око решавања тог проблема.

„Али да то преузму политичке снаге које ће том питању приступити искрено, а не као Слободарска партија Аустрије (ФПО). Сетимо се само гласања о пријему Косова у Интерпол на којем је министар из редова ФПО гласао за чланство Приштине. Само два дана пре тога су Страхе и ФПО обећали Србији да неће гласати у корист чланства Косова у Интерполу“, указао је он.

Шидер је подвукао велики значај који избори за Европски парламент имају за грађане у Аустрији.

„Хајнц Кристијан Страхе и његова ФПО желе да продају нашу Аустрију олигархима и великим концернима. Желе да приватизују наш водовод и продају путну инфраструктуру. Те њихове намере се могу видети у видео снимцима који су објављени. Они су издали своје гласаче. Оно што је исто битно је и део видеа у којем Штрахе вређа Србију тако што сугерише да у њу не треба инвестирати. Због свега тога данас треба да испоставимо рачун ФПО и Народној партији Аустрије (ОВП) канцелара Себастијана Курца за политику која је купљена од концерна и богатих”, сматра он.

ЕУ, према његовим речима, мора да буде на услузи на првом месту обичним људима.

“Људи треба да имају веће плате. Велике фирме се морају спречити да помоћу пореских трикова избегавају плаћање пореза. Тако ће бити за све више средстава“, додао је он указујући да ЕУ треба више праведности и поштења и коначно треба завршити са политиком која користи само великим фирамама.

На констатацију да популистичке партије захтевају „мање“ ЕУ и већа права за националне државе и питање које је његово мишљење Шидер је истакао да се не ради о више или мање ЕУ.

„ЕУ треба да се побрине о конкретним стварима. Као на пример како да велики концерни коначно почну да плаћају порез, да се подигну минималне плате и како да обезбедимо више радних места“, рекао је он.

На крају он је похвалио српску заједницу у Аустрији.

„Ја сам поносан на наше грађане српског порекла. Они пуно доприносе просперитету и разноликости Аустрије. Такође, они су увек били ти који су подржавали СПО у политици заједништва. Ја се залажем да од ЕУ сви профитирају, поготово људи који марљиво раде, а не само богати и велике фирме“, закључио је Шидер.

Подели на: