Најновије вести

Силом Божијом се све обнавља

Обележена слава манастира Светих Архангела код Призрена

 

 

Светом архијерејском литургијом у манастиру Светих Архангела код Призрена прослављен је велики православни празник, уједно и манастирска слава, Свети Архангел Гаврило. Литургију је служио владика рашко-призренски Теодосије уз саслужење монаштва и свештенства епархије, а присуствовало јој је неколико стотина верника из свих крајева Србије.
У својој беседи верницима владика Теодосије је рекао да је Свети Архангел Гаврило благовесник, задужен од Господа да преноси добре вести људим на земљи. Он је подсетио да је ова светиња, задужбина цара Душана, прошла многа искушења кроз своју историју, али и да се увек изнова обнављала.
-Манастир и ова света обитељ у њему делили су судбину свога народа. Када је народ страдао страдали су и они. Манастир који је благочестиви цар Душан подигао у част Светим Архангелима био је порушен, доживео је своје страдање, своје распеће, али сила Божија је присутна и она чини да се оно што је било понижено усправи, и оно што је било срушено поново обнови, да се поново освешта, рекао је владика и наставио:
Ми смо сведоци тога да у наше време, можда најтеже за све оне који живе на Косову и Метохији јер никада није било мање српског живља у Призрену и на овим просторима, али нас Господ крепи тако што је ова света обитељ обновљена, обновљено је монаштво и служи се света литургија. Цркву обнављамо да би се у њој не само молили за себе, већ за све људе, и за наше непријатеље. За оне који чине све да не буде овде молитве, литургије и да не буде живота у овом манастиру.
Владика је посебно поменуо да смо последњих дана сведоци да се иде тако далеко да се брани верницима да дођу и обиђу светиње на Косову и Метохији.
-Они који долазе ради молитве и ради душе своје, и који хоће да посете и да се поклоне светињама бивају заустављени, али немогуће је против Бога војевати, нагласио је владика Теодосије.
Верници су упркос забранама ипак успели да дођу до Душанова града Призрена и Светих Архангела.
Катарина и Милош су из Ивањице и са пријатељицом из Београда, својим аутом, стигли су на литургију и одушвљени су свиме што су доживели.
-Предивно нам је. Супруг је већ долазио, али ја сам први пут овде и нисам могла да задржим сузе када сам стигла у Свете Архангеле. Ово је невероватно колико је лепо. Фасцинантно шта човек осети када дође овде, на Косово и Метохију уопште. Сада сам сигурна да ћу наставити да долазим, рекла нам је Катарина.
Због дана жалости на КиМ због страдања људи у аутобусу у Хрватској, а који је саобраћао на линији Франкфурт-Приштина, изостао је културно уметнички део програма.

М.Ч.

Подели на: