субота, 10. јуна 2023. | 02:46
Најновије вести

Симић и Спирић посетили породицу свештеника у јужном делу града

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица и начелник Косовскомитровачког округа, обисли су данас храм Св Саве у јузној Митовици .

 

Они су јереју Ненаду Стојановићу, обезбедили дрва за огрев предвиђена за целу сезону. Најмлађи породице Стојановић су на поклон добили и новогодишње пакетиће.

“Нема лепшег дана и прилике него када смо у могућности да дођемо и посетимо породицу Стојановић – једине Србе који живе у јужном делу нашег града. У сусрет божићним празницима ми као општина настављамо пуну подршку када је у питању превод деце до школе али и огревна дрва али и оно што је најосновније функционисање једне породице у овом периоду. Ова породица показује да је Косовска Митровица, Косово и Метохија саставни део Србије и да то тако треба да буде” рекао је Спирић.

Начелник Симић наводи да је храм Светог Саве један од најлепших на Косову и да ће се српски народ око њега увек скупљати и прослављати празнике.

“За нас не постоји већи задатак него да чувамо, негујемо и поштујемо нашу културну баштину и верске објекте. Дакле, храм Светог Саве је једна од најлепших грађевина на Косову и Метохији и нормално је да ћемо је ми увек чувати и да ћемо се око ње сабирати. Води се велика битка за опстанак овде на КиМ али бори се и наша црква као и сви ми. Где год је црква ту је народ а где год је народ ту је и држава. Док је храма овде, очекујемо да људи који су избегли да се врате и обезбеде перспективу да овде живе” рекао је Симић.

Јереј Ненад Стојановић се захвалио на помоћи и истакао да је то додатна мотивација за останак и опстанак, имајући у виду да су Стојановићи једина српска породица која живи у јужном делу Косовске Митровице.

“Захваљујем се на посети која нама много значи јер ми сада имамо већу снагу и ветар у леђа да овде опстајемо. Велика захвалност и велика помоћ данас за нас јер смо ми једина српска породица која живи овде. То нам даје додату мотивацију да останемо овде и да сачувамо наше светиње и окупљамо се овде за наше празнике и прослављамо их јер је овај храм пре свега ваш и он је за све људе и све посетиоце јер је Бог један и он свима даје живот и све оно што нам је потребно за тај живот” рекао је Стојановић.

Јереј Ненад Стојановић већ три године служи у храму Светог Саве у јужном делу Косовске Митровице.

Храм посвећен првом српском архиепископу пре 1999. године је била централна црква у Косовској Митровици, а у њу су, како каже јереј Стојановић, долазили верници из Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића и била је једно од омиљених места за окупљање. Ту су прослављани Васкрси и Божићи и у њој су се крштавали, венчавали и проживљавали своје жалости и радости.

Подели на: