Најновије вести

Симић и Вуловић: Тешка политичка ситуација на КиМ

Даљи кораци политичких представника Срба са Косова и Метохије, као и потези Београда у недељама пред нама – биле су теме о којима су Срби са КиМ разговарали са председником Вучићем. Славко Симић из Српске листе каже да реална анализа говори да се налазимо у веома тешкој политичкој ситуацији, као и да морамо доносити чврсте и снажне одлуке у наредном периоду. “Изазова ће бити пуно, јер на Косову проблеми трају константно”, поручује председник Општине Зубин Поток Срђан Вуловић.

 

Славко Симић је  рекао да су на јучерашњем састанку саслушали анализу унутрашње и спољашње политичке ситуације коју је представио председник Вучић на основу разговора које је имао у протеклом периоду са највишим светским лидерима.

“Саслушали смо анализу и реална анализа говори да се налазимо у веома тешкој политичкој ситуацији, да морамо доносити чврсте и снажне одлуке у наредном периоду. Очигледно да Приштина не жели да укине таксе на робу која из централне Србије улази на простор КиМ и очигледно је да ћемо имати пуно изазова, јер Приштина покушава да дијалог транформише у конфузну ситуацију и дестабилизује север Косова и Метохије”, навео је Симић.

Сматра да се сваки могући начин користи у косовској скупштини како би се сатанизовао српски народ. “Једина чињеница је истина, истина и правда су једини путеви да се реше сви проблеми и без истине нема ни решења косовског проблема”, додао је Симић.

Не мисли да су у Приштини исцрпели све могућности како би вршили притисак на Србе и додаје да што се више буде компликовала политичка ситуација у Приштини то ће притисак на Србе бити већи. “Наравно да ће се на сваки могући начин са скупштинске говорнице покушавати да се оптужи Србија, да се води та агресивна политика, јер тако се нажалост задобија гласачко тело код Албанаца, али и продубљују међуетнички односи и криза”, нагласио је Симић.

Председник Општине Зубин Поток Срђан Вуловић каже да ће изазов бити огроман, јер на Косову проблеми трају константно.

“Ми смо константно у неком проблему. Оно што је много важно је да смо јуче опет потврдили наше јединство српског народа на КиМ у заједништву са државним врхом наше државе”, тврди Вуловић.

“Изазова ће бити пуно, албанске партије поред свих својих неслагања, оне између себе се не трпе, али су када је у питању решавање српског проблема заиста сви сложни и јединствени, тако да не очекујем ништа добро од Приштине”, додао је Вуловић.

Одговарајући на питање која је то граница која ће бити црвена линија да не остане на изабраној функцији, Вуловић каже да одлуке доносе заједно. “Видећемо, политика нас са севера Косова и Срба са КиМ је неодвојива од политике нашег државног врха. Све проблеме ћемо и даље решавати заједно”, истиче Вуловић.

На питање шта могу да ураде представници Срба у косовским инстутуцијама у околностима какве су сада на терену, Симић каже да сви имају идеје како одговорити Приштини.

“Ми на сваком месту и посланици и одборници и министри, дакле сваки представник Српске листе на сваком месту искључиво представља државне и националне интересе и представља интересе свог народа. Уколико осетимо потребу да је најбољи могући начин да се изађе из централних институција, да се изађе из свих могућих институција – такву одлуку ћемо донети заједно са нашим државним врхом, а до тада ћемо покушати да држимо све институције под контролом”, наводи Симић.

Председник Вучић је после стастанка говорио о томе да се спремају хапшења, а Симић каже да постоји опасна и конфузна атмосфера на КиМ.

“Приштини јесте, као што и сам председник каже, опсесија да освоји север КиМ. Ми морамо да се заштитимо, јер сви покушавају да управљају нашим животима, покушавају да управљају политичким животом на КиМ и то ће сигурно радити и у наредном периоду”, наглашава Симић и додао је да је “наше да се заштитимо и да се боримо да до тога не дође”.

На питање да ли верује да ће бити нових покушаја да се преузме хидроелектрана Газивиде, Вуловић каже да до сада јединство на Срба северу КиМ спречавало Приштину да реагује на неки бруталан начин.

“Газиводе су много важне – важне и Албанцима и Србима. Неких 600.000, 700.000 људи пије воду са Газивода, термоелектрана у Обилићу не може да производи електричну енергију без воде са Газивода тако да је Газиводе један од круцијалних проблема на КиМ”, сматра Вуловић.

Међутим, како каже, Газиводе могу да буду и начин за помирење ако је то свима неопходно и преко потребан објекат и систем.

“Оно што ја интимно мислим да спречава Приштину да брутално реагује то је одлучност државног врха Србије и председника Вучића који је одлучан да свим средствима брани Србе на КиМ, а поготову ако буду физички и безбедносоно угрожени”, напомиње Вуловић.

“Проблема мислим да ће бити, то је наша свакодневница, ми смо се навикли на то. Оно што је најважније, ми смо одлучни да останемо доле, свих ових 20 година наше борбе нам даје за право да смо заиста у праву јер се боримо за своја елементарна и животна права и као народ и као људи и као породица”, закључио је Вуловић.

Подели на: