понедељак, 25. јануара 2021. | 20:30

Симић: Нацрт резолуције Приштине корак против дијалога

Славко Симић, члан Српске листе наводи за РТС да је предлог резолуције којом Приштина оптужује Србију за геноцид корак против дијалога и против нормализације односа. Изостанак реакције Међународне заједнице оцењује као један вид подршке Приштини истичући да нико не жели да гради боље односе између Срба и Албанаца.

 

Славко Симић, члан Српске листе наводи да је нацрт резолуције још један агресивни потез који се припрема против Београда и српског народа.

“Њихов план је врло јасан. Након што се у косовској скупштини усвоји нацрт резолуције посланици ће вероватно покренути иницијативу да се усвоји одређен закон како би обезбедили механизме да се ова резолуција и оживи. Свака могућа агресивна иницијатива, сваки могући агресивни потез припрема се и употребљава се против Београда и српског народа”, истиче Симић.

Оцењује да овакав континуирани политичко-институционални приступ Приштине не доприноси побољшању односа између Срба и Албанаца већ како каже, поткопава ионако захлађене односе Београда и Приштине.

“Поткопава дијалог и поткопава већ крхку безбедносну и политичку ситуацију на простору Косова и Метохије”, објашњава Симић.

Говорећи о иницијативи за формирање Међународног трибунала против Србије за наводне злочине почињене на КиМ који иницира и покреће председник косовске скупштине Кадри Весељи наводи да Приштина нема право да формира Међународни кривични суд.

“Једино што Приштина може у овом тренутку је да унутар својих институција формира специјални суд , специјално одељење за ратне злочине које не би имало никаквог кредибилитета”, наводи Симић.

Истиче да је Србија правна држава и да кроз Србију не шетају криминалци, као што у Приштини покушавају да представе албански политички лидери.

“Србија је правна држава, за Србију је владавна права императив и кроз Србију се не шетају злочинци. Србија не штити криминалце и не штити злочинце а други нека преиспитају своје двориште и неке виде да ли је иста таква ситуација и код њих”, поручио је Симић.

Изостанак реакције Међународне заједнице оцењује као један вид подршке Приштини истичући да нико не жели да гради боље односе између Срба и Албанаца.

“Иза сваке идеје, иза сваке иницијативе стоји неко из Међународне заједнице тако да вероватно постоји неки политички миг за све ово што се дешава у последњих неколико дана. Не решавају се чак ни неке битне теме. Нико неће и не жели боље односе између Срба и Албанаца”, оцењује Симић.

Додаје да би желео да дочека у наредном периоду да посланици косовске скупштине покрену иницијативу за формирање одбора за помирење.

Подели на: