Најновије вести

Симић за РТС: Захтеваћемо укидање такси које стоје на путу дијалогу

Представници Српске листе сасатају се у подне са премијерком Аном Брнабић и директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем. Српска листа неће бити кочничар институција, пре свега како би онемогућили да било ко из Приштине Србе и Српску листу означи као кривца за евентулани неуспех, рекао је потпредседник Српске листе Игор Симић, уочи састанка у Београду.

 

Медији су пренели вест да је постигнут договор о формирању владе у Приштини.

Гостујући у Јутарњем програму РТС, потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је да предуго трају те приче, да би се о било чему сепкулисало.

“Оно што је чињеница је да Српска листа неће бити кочничар институција, пре свега како би онемогућили да било ко из Приштине Србе и Српску листу означи као кривца за евентулани неуспех”, рекао је Симић.

У медијским сазнањима се наводи да ће бити 15 министарстава, од којих два припадају Српској листи.

“О томе ћемо разговарати са премијерком и Марком Ђурићем. Спекулације које долазе из Приштине како ће нешто дати Србима апсолутни не стоје, то је оно што је прописано уставом привремених институција самоуправе у Приштини и не желим да на тај начин било ко говори о расподели министарстава”, истакао је Симић.

Каже да је чињеница да су два министарска места српском народу на КиМ дали су грађани 6. октобра на изборима, коју су подржали Српску листу.

Спекулише се именима, ко ће напустити коју функцију. Говорећи о позицији Српске листе, Симић каже да ће захтевати укидање такси које стоје на путу дијалогу.

“Када говоримо формирању владе у Приштини, говоримо као једном од корака које треба предузети од стране албанских партија у циљу наставка дијалога и смањивања тензија на КиМ, а уколико постоји довољно политиче храбрости од стране представника косовских Албанаца можда и постизање компромисног решења које ће омогућити даљи развој на простору КиМ”, рекао је потпредседник Српске листе.

“Чињеница је да никада нисмо скривали да политичке потезе повлачимо у консултацији са званичним Беградом, тако ће бити и данас и изаћи ћемо са заједничким ставом шта даље”, закључио је Симић.

Подели на: