уторак, 17. маја 2022. | 10:01
Најновије вести

Скинас: Сукоби међу суседима Унији нису потребни

 

Из Брисела и данас критика Приштини због уведене таксе на робу из Србије. Главни портпарол Европске Комисије Маргаритис Скинас подсећа на јасан став уније да тај потез не говори у прилог напретку на европском путу.

Сукоби међу суседима, унији нису потребни – саветује главни портпарол Европске комисије који је, каже, обилазећи земље Западног Балкана са Жан Клод Јункером, видео јасну оријентацију ка Европској унији.
“ЕУ је јасно саопштила да је диспропорционално увећање таксе Приштине сигнал који не говори у прилог напретку на европском путу. Мислим да је та порука шваћена и наставићемо да износимо тај наш став”, рекао је портпарол Комисије.

Грк Маргаритис Скинас нема одговор на питање може ли се очекивати наставак дијалога Београда и Приштине до истека мандата актуелне Европске комисије.

“Билатерални проблеми не смеју бити увезени у ЕУ. Потребно је да се процес дијалога настави”, рекао је Скинас.

Разграничење са Албанцима и то што пре – изричит је министар одбране Александар Вулин, који је тај став изнео у интервјуу Вечерњим новостима. Напомиње да је реч о сопственом виђењу решавања косовског проблема, а не ставу председника државе, Владе или Скупштине.

“Када утврдимо где је линија, моћи ћемо и да је бранимо. Неспоран је злочин који је учињен према нашој земљи и народу, али сада је на нама да ли ћемо имати храбрости и снаге да се већ једном окупимо, ујединимо и покушамо да решимо српско национално питање. ‘Велика Албанија’ долази, дошла је, ту је. Питање је само да ли ћемо сад да је зауставимо или да је чекамо у централној Србији”, навео је министар одбране.

А портпарол Кфора Винченцо Грасо тврди да на северу Косова нема индиција да би могло да дође до било каквих једностраних или насилних акција.

Каже да на дестабилизацију указују једино учестале спекулације појединаца и неких медија, стварајући неоправдану тензију. Наглашава да нема разлога за забринутост и да Кфор има добру сарадњу и са приштинским институцијама и са војском Србије.

Подели на: