Најновије вести

Скинута застава СПЦ и поломљен јарбол на манастиру Грачаница

Непознати починиоци скинули су тробојку Српске православне цркве и поломили јарбол код улазних врата у двориште манастира Грачаница. Фотографије оскрнављене црквене заставе освануле су на друштвеним мрежама, на којима се види како Албанац маскиран у црно и са заставом “велике Албаније” гази тробојку, наводи Канцеларија за КиМ.

 

Канцеларија за Косово и Метохију наводи да је скидање тробојке СПЦ и ломљење јарбола код улазних врата у двориште манастира Грачаница директан напад на веру и претећа порука верницима СПЦ, али и показатељ да је у српским срединама у Покрајини опасна безбедносна ситуација.

Епархија Рашко-призренска и косовско-метохијска наводи да се инцидент догодио у ноћи између 29. и 30. јуна.

“Овај најновији инцидент показује повећани степен угрожености верских права и слобода и уопште безбедности објеката СПЦ на КиМ”, наводи се у саопштењу.

Епархија је пријавила инцидент косовској полицији уз захтев да се манастир додатно обезбеди.

Канцеларија саопштава да у “пуном јеку антисрпске кампање од стране албанских екстремиста на простору Косова и Метохије сведочимо новом инциденту”.

Фотографије оскрнављене црквене заставе освануле су на друштвеним мрежама, на којима се види како Албанац маскиран у црно и са заставом “велике Албаније” гази тробојку.

“Овај чин директан је напад на веру и претећа порука верницима Српске православне цркве, уз недвосмислени показатељ нестабилне и опасне безбедносне ситуације у српским срединама на КиМ. Истовремено, више је него очигледно да Косовска полиција нити је у стању, нити у пракси штити објекте Српске православне цркве”, наводи се у саопштењу.

Није случајно, додаје се даље у саопштењу, да се овај скандалозни, вандалски чин догађа непосредно након обележавања великог српског празника Видовдана, које је уприличено у Грачаници и то уз присуство Патријарха српског, господина Порфирија и бројних грађана.

“Након што је његова светост послао поруку мира, суживота и поштовања верске и националне различитости, овај инцидент јасан је показатељ да за тако нешто не постоји слух у Приштини, што погодује бујању албанског екстремизма, који на такве поруке одговара скрнављењем манастира”, подвлачи се у саопштењу.

Канцеларија за КиМ указује да се над српским народом и православним верским објектима на КиМ спроводи серија агресивних напада и организованог насиља, а посебно се интензивира приликом обележавања великих празника.

“Са једне стране имамо слике безумног и отвореног насиља над свим симболима православља и над нашим народом у покрајини, малтретирање Срба од стране косовске полиције, а само зато што су се упутили на Газиместан да обележе Видовдан, одузимање српских застава, мајица са српским симболима, претресање монахиње и хапшење младића који се том чину успротивио, док са друге стране имамо представу политичара из Приштине за европске званичнике о оази верске и националне толеранције на простору Косова и Метохије”, истиче канцеларија за КиМ.

Од почетка године догодило се укупно седамдесет напада на Србе, њихову имовину и имовину СПЦ, као и више од 15 вандалских чинова којима су на мети били објекти Српске православне цркве и такве слике најречитије говоре о реалном животу Срба на Косову и Метохији.

 

Подели на: