Најновије вести

Школска година почела на време

Централни део Косова и Метохије

 

 

У свим школама у централном делу Косова и Метохије школска година почела је на време и са непосредном наставом. Директори највећих школа у овом делу Косова и Метохије – ”Краљ Милутин” у Грачаници и ”Миладин Мирић” у Лапљем Селу – изразили су наду да ће настава неометано да се одвија и да пандемија коронавируса неће ометати регуларне часове.

ОШ”Краљ Милутин” годинама уназад има највећи број ђака, како у првом тако и у осталим разредима.

-У први разред ове године креће 85 ђака и то није коначан број. Поједини родитељи касне са прикупљањем документације и то се већ дешавало, тако да очекујемо да се упише још дестек ученика. Што се броја ђака тиче у школи, он се последњих година креће од 690 до  710 ученика. Ове године наставу ће слушати 705 ученика, рекао нам је директор ОШ”Краљ Милутин” Владимир Милкић и додао:

Осипања ученика нема, и то је најважније. У истуреном одељењу у Кишници имамо 15 ученика и тамо се изводи комбинована настава. И ту је број ђака на истом нивоу као и последњих година. Да кажем и да су бесплатни уџбеници стигли и већ су подељени ученицима.

У школи у Грачаници организован је свечани дочек ђака првака па су пре уласка у учионице одгледали представу ”Лепотица и звер” Приштинског народног позоришта. Привремени орган општине Приштине обезбедио је школски прибор који су глумци поделили првацима.

У ОШ”Миладин Митић” број ђака је на прошлогодишњем нивоу, с тиме да је већи број ђака првака. Број ђака се осипа у истуреним одељењима ове школе у Преоцу и Чаглавици и, према речима директора Љубише Караџића, то је тренд последњих година.

Директори обе школе посебно су нагласили да су школе дезинфиковане и да ће се о томе посебно водити рачуна.

Повећан број ђака ове године бележи и Економско-трговинска школа и то не само у матичној школи у Лапљем Селу, већ и у истуреном одељењу у Племетини. Слична ситуација је и у Медицинској школи.

    М.Ч.

 

Подели на: