Најновије вести

Скот: Не кривити само једну страну; Стефановић: Приштина није за компромис

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот изјавио је да по питању Косова решење није кривити само једну страну, већ се треба вратити за преговарачки сто, док је министар Небојша Стефановић казао да је Београд сагласан да свако решење треба да се донесе мирним путем, али да приштинске власти не показују жељу да направе било какав компромис.

 

Кајл Скот је, на конференцији за новинаре у Београду одговарајући на коментар министра Стефановића у вези са ситуацијом на Косову и Метохији, навео да се слаже с министром да је ситуација веома компликована и тешка.

“Мислим да није корисно да се криви само једна страна, има доста кривице на свим странама, али решење није у томе да се криви друга страна, већ у повратку за преговарачки сто”, рекао је Скот.

Према његовим речима, треба се вратити озбиљним преговорима како би се решило косовско питање и постигао одржив свеобухватан споразум.

“То је циљ САД и ЕУ, и ми охрабрујемо обе стране да предузму кораке и да наставе у том правцу”, рекао је амерички амбасадор и додао да оцекује да ће косовска влада уз подршку српске открити убице једног од лидера косовских Срба Оливера Ивановића.

Стефановић је Скоту рекао да не жели да улази с њим у полемику у вези с тим, јер сматра да без обзира на различите ставове које САД и Србија имају око КиМ, о питању стабилности, безбедности и нормалног живота мисле исто.

“Србија некада тражи да се каже, да ако се ми трудимо и чинимо, а друга страна сваким својим потезом шкоди тим напорима, да се то јасно и каже. Писмо које су упутиле САД да се укину таксе на робу из централне Србије, било је корисно, али после тога је требала да иде јача кампања и ЕУ и САД да се то спроведе у дело”, казао је Стефановић.

Додао је да се Београд слаже с тим да свако решење треба да се донесе мирним путем и у сарадњи, али да је проблем у томе што су превише пута позиване обе стране да учине све да се дође до нормализације, иако је Приштина та која омета процес.

“Нисмо ми увели таксе никоме, никада, увела их је приштинска власт. Такође, нису испунили ништа од онога што су потписали у Бриселском споразуму већ пет година и нажалост поред свега што је урадио и председник Александар Вучић и Влада и поред напора да проналазимо решења, приштинске власти не показују жељу да направе било какав компромис, нити корак напред”, казао је министар.

Додао је да политички представници Албанаца у Приштини очекују да све што траже Београд испуни.

“Ако је то компромис, ми нисмо спремни да га направимо”, рекао је Стефановић и додао да више очекује од САД да учине напор у том смислу, него од приштинских власти.

“Од њих не очекујем превише. Мислим да су они фокусирани на своје интерне проблеме и да су заглавили у прошлост, да немају капацитет да ураде било шта добро ни за Србе, ни за Албанце”, рекао је српски министар унутрашњих послова.

“Приштинске власти не показују никакву жељу за дијалогом”

Коментраишући тренутну ситуацију на КиМ, он је рекао да је она јако сложена и додао да у “узаврелој атмосфери”, иако је Београд спреман на разговор, приштинске власти не показују никакву жељу за дијалогом.

“Увођење такси на робу из Србије, хапшење Марка Ђурића, човека који је био практично главни преговарач, којег су покушали да понизе на најпримитивнији начин, и смене Срба који нису тамо погодни Харадинају и Тачију, јер нису њихов потрчко, све то говори да нико у Приштини није зрео за дијалог и нису спремни да руководе, нити да предводе ни Албанце, ни Србе”, рекао је Стефановић.

Каже да ни Албанци, ни Срби неће иматио много користи од таквих власти, већ ће имати само једну власт која их гура у неку врсту ескалације и сукобе.

“Знам да им се не свиђа што Срби на северу Косова живе, али то им не даје за право да их одатле протерају”, наводи министар.

Према његовим речима, и истрага о убиству Оливера Ивановића, других злочина и истрага о хапшењу Марка Ђурића и све остале истраге које су требале да се догоде, нажалост нису спроведене и нико за то није одговарао.

“Био бих наиван када бих вам сада рекао да очекујем да ће неко за то одговорати и да ће пронаћи кривца. Они то не желе, тамо постоји одговорност по националном прионципу – ако сте Србин, онда сте криви. Нисам превелики оптимиста, осим ако не пронађу неку најлакшу казну да формално заврше неки поступак и кажу ето, ми смо нешто радили”, рекао је Стефановић.

Подели на: