Најновије вести

Скот: САД неће водити процес између Београда и Приштине

Америчка влада неће водити процес између Београда и Приштине, то је посао за Европску унију (ЕУ), “али ћемо бити тамо да помогнемо колико можемо”, изјавио је у интервјуу “ФоНету” амбасадор САД у Србији Кајл Скот. Подсећа да је Косово за САД независна земља.

 

Кајл Скот је поручио да је ово добро време за преговоре, како би се дошло до копромиса и нормализације односа две стране.”Али, каква ће бити нормализација и какав ће бити споразум, ми још не знамо”, напоменуо је Скот, истичући да САД подржавају ЕУ у овом процесу.

Према његовим речима, “било које трајно решење требало би да дође од стране преговарача, односно из Београда и Приштине”.

“Не може међународна заједница рећи једно или друго и да сви то примене, него мора бити од вас и Косова. Мора бити нешто што је трајно, што се може спросвести, а не нека неспроводива идеја”, објаснио је амбасадор САД.

Решење мора дати стабилност региону, а не да регион учини нестабилним, предочио је Скот и рекао да САД немају “црвену линију”, нити кажу да ће “прихватити било шта што долази од Београда и Приштине”.

“Али, кажемо да смо отворени за решење и отворени смо да видимо какав је договор између Београда и Приштине, а знамо и да неће бити договора, ако нема преговора”, рекао је амерички амбасадор.

Према његовој оцени, “за сада није замрзнут конфликт, него преговори”, па би требало наћи начин да “идемо натраг у преговоре, што је увек био наш став”.

“Мислимо да таксе нису помогле у овој ситуацији и да треба наћи начин да идемо за сто, да говоримо о проблемима”, рекао је Скот и поновио да америчка влада неће водити тај процес, да је то за ЕУ, али да ће помоћи колико може.

Упитан о евентуалном разграничењу, он је одговорио да “не зна” колико је то решење реално.

“Знамо и да сам председник Вучић каже да то више није реално и није прихватљиво у Србији, а руководство Косова каже и да њима то није прихватљиво”, подсетио је амерички амбасадор.

“Ми никада нисмо изразили ту врсту решења, јер ми, као што смо рекли, мислимо да то треба да буду преговори између Косова и Србије”, прецизирао је Скот и подсетио да је Косово за САД независна земља.

Додаје да две независне земље могу да одлуче о граници између њих.

“Ако то буде део решења, ми не кажемо да смо против, нити да смо за, него да ћемо гледати какво је то решење, образложио је амерички амбасадор, али је поновио да то, колико сада види, није реално.

Економски развој јужне Србије приоритет

На питање о стању у општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа, Скот је подсетио да је то увек био сиромашан регион, али да се види да је његов економски развој приоритет за Србију.

На томе би требало више радити, додао је амерички амбасадор и приметио да је “економски проблем јужне Србије још увек реалност за све народе, и за Србе и за Албанце који ту живе”.

“Они одлазе у Београд, у иностранство, јер не виде будућност за себе и своју децу. Ми имамо читав низ програма, преко УСАИД, који је усмерен на развој”, истакао је Скот, али је то само кап у океану онога што би Србија сама требало да уради.

Њему је било “веома драго што је пре неколико дана био у Бујановцу, што је Коридор 10 завршен и што може лакше да се путује кроз целу Србију”.

“То је важан корак, а још важнији би био да Прешево има текућу воду 24 сата на дан. То је основа живота, што значи да је потребно још много инвестиција, које би требало и привлачити у овај регион”, нагласио је амерички амбасадор.

Сматра да ће се то временом догодити, али и да сви морају више да раде.

На питање о политичкој ситуацији у ове три општине, Скот је подсетио да амбасадори, “по пропису, не би требало да коментаришу политичку ситуацију”.

“Али, оно што ћу рећи јесте да су у демократској заједници политички процес и демократија пут за решавање проблема грађана”, нагласио је амерички амбасадор.

Наводи да има разних партија, “понекад их је и превише” и да постоје политичке борбе, које могу бити интересантне за гледање на телевизији.

Како је поручио, обични људи, међутим, хоће да њихови лидери решавају проблеме, а то су незапосленост, социјални проблеми, како да обезбеде место за децу у школи и на факултету…

То су проблеми о којима би лидери у Америци и у Немачкој и у Србији највише требало да брину, сматра Скот.

“Право на протест и изражавање идеја демократска права”

Упитан о протестима у Србији, поновио је да дипломате не би требало да коментаришу унутрашњу политику једне земље, али је истакао да су право на протест и изражавање идеја основна демократска права.

“Ја бих хтео да и у мојој земљи и у Србији сви више поштују мишљење другог и да сви имају право да изразе своје мишљење, да пред јавност изнесу своје идеје и да гласачи на крају одговоре на то”, истакао је амерички амбасадор.

За време од када је у Србији, Скот види да пада рејтинг земље што се тиче слободе медија и владавине права, као и да је тај пад у неким случајевим доста брз.

“Када је реч о извештајима ‘Репортера без граница’, Србија је пала за 30 места од када сам ја овде и сада је на 90. месту. То није здраво за Србију, нити за демократију у Србији”, указао је Скот.

Сматра да је “превише медија који имају политички став, уместо да информишу грађане, они служе да нападају неког другог”.

“У Србији, као и у мојој земљи, има више места за поштени дијалог”. оценио је амерички амбасадор, што значи, “не само прави дијалог, него и да поштујете другога”.

“Да он има право на своје мишљење, а да то, иако се ви не слажете са њим, не значи да је он издајник, да је лопов, нити да је корумпиран, него само има другачије мишљење”, нагласио је амбасадор САД.

Дебате би требало водити на бази података и чињеница и то је проблем са медијима у Србији, рекао је Скот, “има премало чињеница, а превише мишљења”.

Говорећи о америчкој помоћи Србији, Скот је истакао да су САД у протекле две деценије дале “више од милијарде долара економске помоћи Србији, али је интересантно да српски народ то не признаје”.

“На питање у анкетама ко даје више помоћи Србији, једва да ћете видети Америку, иако ми, као земља, дајемо више него било ко”, уочио је амбасадори САД набројао многобројне америчке прогреме помоћи Србији.

“Ми радимо шта ми можемо, али мислим да има још много тога да се ради и да је најефикасније када донатори раде заједно са Владом Србије, када обе стране улажу у тај процес”, образложио је Скот.

Грађанима Србије, као и свима у овом региону, поручио је да је “прошлост прошла” и да је будућност пред њима.

“Да више пажње обратите на то како да изградите бољу будућност, него да још причате о прошлости”, прецизирао је амерички амбасадор, који сматра да “људи у овом региону много гледају уназад, уместо да гледају унапред”.

“Тамо су највећи изазови, јер су изазови из прошлости прошли, а треба ићи напред”, закључио је Скот.

Подели на: