Најновије вести

Скот: САД пријатељ и сапутник Србије на путу ка ЕУ

Традиционалним пријемом у резиденцији америчког амбасадора у Београду обележен је национални празник САД, Дан независности, а амбасадор Кајл Скот поручио је да су САД пријатељ и сапутник Србије на путу ка ЕУ.

 

Кајл Скот је рекао да је сигуран да ће Србија, ако се томе посвети, стићи до места у европској кући које заслужује.

Додао је да је пут до чланства у ЕУ подухват који захтева сву енергију и вољу нације.

“Тај пут није лак, он тражи предани рад и жртвовање и, ако смем да кажем, компромис. Али уверавам све вас, наше српске пријатеље – на том путу САД су ваш пријатељ и сапутник”, навео је Скот.

Према његовим речима САД славе 243 године независности и 50. годишњицу од историјског лета на Месец који је означио “свитање новог доба”.

Скот је подсетио да је 1969. година донела са собом преокрет и нови оптимизам, након безброј разлога за песимизам 1968. године.

“Са Вудстоком је сазрела једна нова генерација која је веровала у музику и моћ љубави. И Србију су запљуснуле ове промене, па је 1969. мјузикл ‘Коса’ премијерно изведен у Београду као драма превише радикална за многе на Западу и превише слободна за оне на Истоку”, рекао је Скот.

Указао је и на убрзање темпа техонолошких промена те године, али је нагласио да ће 1969. пре свега остати упамћена по слетању на Месец Апола 11.

“Међу онима који су тај догађај пратили из Контроле лета у Хјустону било је седам водећих инжењера српског порекла, што је још један пример доприноса ове земље мојој земљи и целом човечанству током протеклих векова. Касније исте године астронаути Апола 11 су посетили Београд где им је приређен масован и срдачан дочек”, нагласио је Скот.

Скот је подсетио да се његов мандат ближи крају и захвалио на безграничном гостопримству Србије и пријатељству које је поклоњено њему, његовој породици и читавом колективу америчке амбасаде током четири године.

“Била ми је част да обављам ову дужност и поносан сам што сам радио са овако дивним људима, и Американцима и Србима, посвећеним унапређењу српско-америчких односа”, рекао је Скот.

Пријему присуствују премијерка Ана Брнабић, министри Зорана Михајловић, Ненад Поповић, Зоран Ðорђевић, директор БИА Братислав Гашић, председник покрајинске владе Игор Мировић и патријарх Иринеј.

На пријему су били и градоначелник Београда Зоран Радојичић, председник градске скупштине Никола Никодијевић, као и представници опозиције Драган Шутановац, Гордана Чомић, Сандра Рашковић Ивић, Вук Јеремић и Бошко Обрадовић, те бројни представници дипломатског кора.

Подели на: