уторак, 17. маја 2022. | 10:44
Најновије вести

Скуп “Будућност Србије” у Београду

У Београду се одржава скуп у оквиру кампање “Будућност Србије”. Почео је музичким програмом, након чега је отпевана химна “Боже правде”. Уследила су обраћања говорника испред Дома Народне скупштине. Окупљенима се обратио и председник Србије Александар Вучић.

 

Пре званичног почетка скупа, пред окупљеним грађанима наступали су певач Аца Лукас и рок група Рибља чорба.

Након тога је певачица Мари Мари отпевала химну “Боже правде”.

На скупу се прво обратила председница владе Ана Брнабић, која је рекла да скуп показује да Србија није подељена већ једна и јединствена.

Премијерка је захвалила присутнима на подршци. “Хвала што смо данас сви заједно у Београду”, рекла је Брнабићева.

Зашто смо данас овде, упитала је премијерка. “Ако мене питате, онда кажем да смо се окупили да покажемо да Србија није подељена земља, ни подељено друштво”, рекла је она.

Према њеним речима, Србија је земља пристојних људи, где су важни рад и резултати рада.

“Нећемо подржати поделе, претње, вешала, моторне тестере, сталне, сталне и сталне поделе на ботове, сендвичаре и на грађанску елиту”, каже премијерка.

“Србија је једна, ово је Србија”, истакла је Брнабићева. Каже да жели да се стави тачка на поделе и тачка на оне који нас деле.

“Ти који нас деле су се окупили прошле суботе на овом месту, а нисмо чули никаву визију, већ само увреде и псовке и позиве на поделу”, рекла је премијерка, додајући да то није и неће бити Србија.

Истакла је да је ушла у политику на позив Александра Вучића и додала да је била почаствована што ју је позвао у свој тим.

“У њему сам видела потпуно другачију посвећеност, другачији однос према грађанима и земљи, због тога сам прихватила позив”, рекла је Брнабићева.

“И данас у апрлу када погледам шта смо урадили, озбиљно сам поносна на наше резултате – Клинички центар Ниш, први икада завршени клинички центар у историји Србије, а ту је и научно-технолошки парк Србије”, рекла је, између осталог, премијерка.

Наставићемо да радимо и побеђујемо као један тим, закључила је обраћање Брнабићева.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да “смо у претходним неколико недеља били сведоци да се из Београда шаљу слике насиља, претњи и желе неких странака да преко улице дођу на власт”.

“Шаље се порука да смо слаби, нејединствени и зато као спојени судови из међународне заједнице, нарочито са запада, долазе јачи притисци и ултиматуми, мисле да ћемо се предати ако јаче притисну”, истакао је шеф српске дипломатије.

“Овај скуп је порука јединства и снаге српског народа. Србија није ни мала ни слаба, Србија је данас јака. Нико не може да доноси одлуке о Србији а да се о томе не пита Србија. Ово је другачија Србија од оне од пре седам година”, истакао је Дачић.

Према његовим речима, Србија је поштована земља у међународној заједници.

“Показали смо нашу снагу тиме што је 13 земаља повукло признање Косова. Србија је чврст ослонац српског народа. Не играјте се ватром, данас Србима нико не сме да прети и да их напада”, истиче министар спољних послова.

Дачић наводи да, то што Вучић још није расписао изборе, јесте “доказ одговорности према Србији и националним интересима”.

Потпуковник у пензији Драгутин Димчевски, некадашњи заменик 53. батаљона у Ђаковици, подсетио је на јунаке који су своје животе положили на олтар државе Србије.

“Била је то највећа битка 1999. године која је ушла у анале ратовање. Кошаре су пример како се брани отаџбина у крајње непогодним временским, климатским условима. Младићи са Кошара, који су имали 17, 18 и 19 година, били су снага наше херојске борбе”, подсетио је Димчевски.

Каже да када је ситуација изгледала готово безизлана, старешине су показале јунаштво и солидарност. “Знали смо да се боримо за све наше грађане, за Србију, за наше светиње. То не смемо никада заборавити”, истакао је Димчевски.

Димчевски је рекао да је после двадесет година од Нато агресије, Србији је потребан мир, а надасве јединство.

“Ми војници најбоље знамо шта доносе страхоте рата. Желимо јединствену и храбру Србију, као што су били њени борци са карауле Кошаре. И данас ако буде потребно бранићемо Србију истом храброшћу, одлучношћу и јунаштвом”, истако је Димчевски.

Захвалио се председнику Александру Вучићу што је, како каже, био први званичник који је дешавања 1999. године назвао правим именом – агресијом.

“Хвала вам што сте били први званичник који одао пошту мученицима са Кошара, Шар планине, Коритника, Језерских планина, Дренице…”, навео је Димчевски.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик наводи да је неопходна унутрашња снага земље да би она била јака у региону.

“Дошао сам овде да свима вама испоручим љубав коју Срби у Републици Српској имају за Србију, за њено руководство. Љубав која увек јача и која је увек ту. Данас исказујем јасно опредљење и подршку Србији и руководству. Дошао сам овде да свима кажем да је ово окупљање одговор на сва питања за свакога ко пита шта се овде дешава”, поручио је Додик.

Поручио је да је Србија незаменљив фактор стабилности и мира.

“Желимо да Србија буде моћнија, снажнија, јача. Србија је гаранција наше стабилности и наше будћности. Дошао сам овде да свима вама кажем да ова Србија данас и ово данашње окупљање је одговор за све у свету и окружењу да је Србија јединствена и јака”, навео је председавајући Председништва БиХ.

Додаје да је потребно јединство и слога јер се пред Србијом налази доста отворених питања о КиМ.

“Можете да будете против власти то је легитимно али не можете да будете против државе и поготово не можете да будете против Србије јер унутрашња снага и јединство су важни да би она била моћна у регионалним и светским оквирима. Србија која је изложена отвореним питањима везаним за КиМ мора да да снагу нашем преговарачком тиму и додатну снагу председнику Вучићу, и онда ће они морати да му кажу – свака част на јединству”, рекао је Додик и додао да “ништа нормалније нема него да РС у важним геостратешким питањима прати Србију”.

Поручио је и да Република Српска јасно и гласно поручила да неће у НАТО.

“Нећемо у НАТО зато што сте и нама у два наврата бацали бомбе. Нећемо НАТО зато што нећемо да граница буде на Дрини, као што је то некада било, нећемо да поновимо ситуацију од пре 100 година. Немојте нас више питати. Ми смо одлуку донели и у томе ћемо пратити Србију, ништа битније није од тога да РС прати Србију у стратеским питањима”, поручио је Додик.

Важно је, истакао је, да знамо да будућност Србије подразумева мир, међу нама и мир са народима са којима деимо овај балкански простор, да све размирице решавамо преговорима и да се научимо стрпљењу, јер само тако можемо да се изборимо за своје интерсе.

“Време је за стрпљење и за оговоре”, поручио је Додик и истакао да Србија и Срби у Реублици Српској данас веома јасно заједно могу да искажу свој став и да се до краја боре за њега.

За Србе у Реублици Српској, казао је, Република Српска је држава као крајња катеегорија, а Србија држава у коју смо ми загледани.

Захвалио је Вучићу на многим пројектима које је покренуо, те додао да ће један о тих пројеката носити назив или Београд, али најчешће Србија.

Додик је посебно захвалио председнику Вучићу на подршци за реализацију пројекта реконструкције Јасеновца.

Председник Србије Александар Вучић поручио је да Србији треба мир ако жели економски напредак. Џабе нам фабрике и интернет стручњаци ако немамо деце, рекао је Вучић.

Александар Вучић је, обраћајући се на скупу “Будућност Србије”, људима захвалио што су дошли у толиком броју.

“Без вас оволико, не бих могао да изађем пред Сија, Путина, Меркел, Макрона у наредних неколико дана, истакао Вучић.

Поручио је да Србија никоме неће дозволити нападе и протеривање свог народа са вековних огњишта.

“Морамо добро да разумемо да не можемо да имамо све што желимо и не можемо да терамо друге да мисле како и други. Морамо да разумемо куда и како се свет креће. Морамо да поштујемо и друге у региону. Морамо да се обуздамо не тако што ћемо псовком да реагујемо, сукобима и свађама ништа нећемо моћи да добијемо”, истакао је председник Србије.

Посебно је истакао да се рађа све мање деце, напомињући да ће у наредном периоду бити уложено много више новца у популациону политику.

“Све нас је мање, и џабе фабрике и интернет стручњаци, програмери светског гласа ако не будемо имали деце. У свим градовима се рађа мање људи него што умире. Губимо градове и села, зато разумите да је национални опстанак угрожен. Нормално је да бринете о каријерама, али брините о будућности јер без деце нема будућности, ма колико се неки на мене љутили због тога”, нагласио је председник.

Говорећи о економском напретску, Вучић је напоменуо да је Србија “излечена од рака, онда када је била на ивици амбиса”.

“А ви сте веровали у то. Посебно се захваљујем пензионерима који су поднели највећи терет. Имамо чврст динар. Имате озбиљну Владу која не лаже народ већ се понаша домаћински”, напоменуо је председник.

Према његовим речима, Србија ће брзином ракете да иде напред али ако буде имала мир.

“Разговараћемо, али немојте да помислите да ћемо да дозволимо протеривање нашег народа са вековних огњишта на КиМ. Мораћемо да градимо много боље односе са БиХ и Хрватском”, поновио је председник.

Такође је истакао и да ће Србија остати војно неутрална јер, каже, има снагу да чува своје небо.

“Не треба нам ничија помоћ, јачаћемо своје снаге из године у годину”, каже Вучић.

Због одржавања скупа и великог броја аутобуса који су дошли у Београд многе улице у престоници су затворене за саобраћај.

Председник Вучић је јуче рекао да очекује да скуп у Београду протекне у карневалској атмосфери, без мржње, са добрим говорницима.

Подели на: