Најновије вести

Скуп подршке Петровићу и Обреновићу у Звечану

У Звечану се данас окупило више стотина грађана са транспарентима и порукама подршке Радошу Петровићу и Душану Обреновићу који су неосновано ухапшени 29. маја у Звечану и налазе се у косовском затвору.

 

 

Скупу који је иницирало Удружење родитеље “Подржи ме” са захтевом да се ослободе Петровић и Обреновић присуствовали су чланови шире породице Радоша Петровића, као и предстаници Српске листе.

Адвокат Душана Обреновића, Предраг Миљковић рекао је да је свега око 50 метара од места где су се окупили грађани, ухапшени његов брањеник и Радош Петровић док су мирно изражавали незадовољство због наметања нелегитимних градоначелника у општинама на северу Косова и присуства специјалаца Косовске полиције.

“На 50 метара одавде ухапшени су Душан и Радош док су мирно протестовали и исказали незадовољство. Душану се данас на терет стављају четири најтежа кривична дела, ако је он то извршио ја не могу да верујем у тај правосудни систем. Мој брањеник је невин и ја ћу се за њега борити до задњег атома своје снаге”, поручио је Миљковић, који је окупљенима предочио доказе о невиности Душана и Радоша.

Подсетио је да су Обреновић и Петровић већ 16 дана у притвору и позвао грађане да наставе да им пружају подршку.

“Молим вас да им одавде пошаљемо подршку. Душан има само сестру Селму и молим вас да покажемо да смо и ми уз Душана сви заједно”, казао је адвокат.

Ивана Ракић, директора удружења “Подржи ме” које је организовало протест, рекла је да “нас све ова ситуација враћа два корака уназад и да наша деца проводе време само у кућама”.

“Пре више од две недеље ухапшен су наша браћа и суграђани, Душан Обреновић и Радош Петровић. Не можемо да ћутимо против ове неправде. Сви добро знате да је Радош један од хуманих људи који је помогао да се центар изгради. Он је неко ко је пожртвован, хуман и радо учествује у акцијама које су за добробит заједнице. Тешка ситуација у којој се налази је крст који он носи, али и сви ми који смо са њим. Душан је наше дете, стицајем чудних околности доживео је неправду која се никоме пожелети не може. Сви знамо голготу његовог живота пре хапшења. Том детету нема ко да превије ране. Душане, дете, шаљемо ти подршку и храброст јер ће све ово проћи”, навела је Ракић.

Окупљени су носили пароле: “Слобода за нашу браћу Радоша и Душана”, “Сви смо ми Радош и Душан”, “Радош и Душан страдају без кривице!”, “Европо, да ли видиш неправду над Радошем и Душаном?”,”Монтирани процеси против Радоша и Душана, а шта каже Лајчак?!”, “На Косову нема права и правде за Србе!”, “Слобода за све заточене Србе”, “Курти те тужи, Курти ти суди! Доста је!”, “Неће нас сломити Куртијев казамат!”.

Протести грађана на северу Косова настављени су и данас. Грађани мирно исказују своје незадовољство што радници општине већ 18 дана не могу на своја радна места, због присуства специјалних јединица косовске полиције која се не повлачи са севера.

Подели на: