Најновије вести

Скупштина прихватила Извештај о преговорима; Вучић поручио да ће борба за ЗСО бити тешка

Посланици Скупштине Србије прихватили су са 154 гласа Владин Извештај о преговoрима са Приштином. У завршном обраћању председник Србије Александар Вучић поручио је да ћемо имати тешке разговоре и тешку борбу за Заједницу српских општина, са овлашћењима која ће бити значајна и која ће уливати поверење грађанима.

 

Посланици усвојили Извештај о преговорима о Косову и Метохији
Народни посланици усвојили су са 154 гласа Владин “Извештај о преговарачком процесу са институцијама привремене самоуправе у Приштини, од 1. септембра 2022. до 15. јануара 2023”.

Против су гласала 23 посланика, а уздржаних је било девет. Током гласања је било присутно 186 посланика.

Након завршног обраћања председника Србије Александра Вучића следи гласање.
Вучић: Увек сам спреман да разговарам са свима, наша позиција није лака
Председник Вучић је навео да је спреман да разговара са свима увек, као и на идеју да пред сваке важне разговоре Канцеларија за КиМ позове све који су заинтересовани да се информишу.
“Ја сам увек отворен за разговор, кад год имам слободан сат, пошто то код мене иде на пола сата, 45 минута, и сат времена у зависности од разговора које имам. Где год има простора, ја сам спреман да вас примим, да разговарам о свему томе да видимо шта је то што можемо да радимо заједно”, истакао је Вучић.

Додао је да треба да се спремимо на нелака времена и да треба да покушамо да мало боље разумемо једни друге и да прихвата део кривице за то.

“Мислим да је најважније за наш народ на КиМ, ви људи, не само ви овде, него цео наш народ и у Гораждевцу, и у Осојану, и у Великој Хочи, и у Сувом Долу, и у Зубином Потоку, и у Лепосавићу, и у Косовској Митровици, у читавом Поморављу, од Каменице до Клокота, Доње Будриге, Партеша, Грачанице, Сиринићке жупе, Липљана, Гуштерице једне, друге, Угљара, Бресја, Пасјана, свуда где живи наш народ, ја знам да ви знате да је ваша држава Србија”, рекао је Вучић.

Поручио је да је то нешто што не може да се брише гумицом и дописује налив-пером, али да “морамо да разумемо да доста људи мисли да то није Србија”.

“Наша позиција није лака управо зато што ситуација на Косову и Метохији није лака”, истакао је Вучић.

Напоменуо је да су Срби са КиМ ту зато што виде како се неко за њих бори, види њихове проблеме и живи њихов живот.

“Ја вам гарантујем само једну ствар – увек ћемо бити заједно. Србија ће да чува мир. Србија ће да се понаша одговорно”, рекао је Вучић.

Додао је да ће Србија да расте и захвалио се свима на пажњи.

“Хвала онима који су показали да би могли да издрже и под неким тежим околностима. Можете да мислите оне који се бусају у прса шта би све на ратишту издржали, а нису у стању да седе сат времена у топлој скупштинској клупи, а не да држе ров по 24 или 36 сати. Да не размишљамо о рововима, да размишљамо о рачунарима, вештачкој интелигенцији, научно-технолошким парковима, да размишљамо о сигурности наше деце и да урадимо све да им ту сигурност омогућимо. Хвала вам најлепше. Живела Србија и нема предаје”, навео је Вучић на крају завршног обраћања.

Вучић: Тешка борба за ЗСО, све одлуке ћемо доносити у сарадњи са грађанима
Председник Вучић је у завршном обраћању посланицима рекао да ћемо имати тешке разговоре и тешку борбу за Заједницу српских општина, са овлашћењима која ће бити значајна и која ће уливати поверење грађанима.

“У сарадњи са њима ћемо доносити све одлуке, јер ће бити притисака да се не поштује потписано”, каже Вучић.

Тек после, додаје, долазе разговори о другим темама.

Вучић је рекао да морамо да разумемо шта тражи Запад, у којим геополитичким оквирима. Наводи и да је Запад мислио да ће бити лакше поразити Русију, али да она данас ратује боље него раније.

“Плашим се да ће бити само тежи рат, са још већим размерама последица, а оне неће бити нимало добре ни по нас овде”, рекао је Вучић.

Навео је да је он сам крив јер нисмо увели санкције Русији, али да смо морали да осудимо упад Русије у Украјину како бисмо остали на међународној сцени.

“Наше искуство са санкцијама је веома лоше и важно је да имамо некога ко би нам помогао у СБ УН, јер не знамо шта ће некоме пасти на памет, као Британцима 2015, па су нам Руси помогли”, рекао је Вучић истичући да је било важно да очувамо самосталност у одлучивању.

Навео је и да не воли да говори о црвеним линијама, јер се онда ограничавају преговори, а преклапање рцвених линија довои до сукоба.

“Важно је да са Албанцима изградимо боље односе, преговарамо, економски напредујемо, да имамо већу стопу раста”, поручио је Вучић.

Полемика Камберија и Вучића о правима Албанаца у Србији
Посланик Шаип Kамбери је током обраћања у Народној скупштини од председника Александра Вучића затражио да се положај, како је рекао, “Албанаца Прешевске долине”, побољша.
“Албанци Прешевске долине се надају да долажењем до споразума са Косовом имат позитиван утицај и Београд треба да споразум да искористи и за отварање новог поглавља у разговорима са Албанцима Прешевске долине. Ни данас скоро 22 године од потписивања споразума, положај Албанаца није побољшан”, навео је Камбери.

Предсеедник Вучић је одговорио Камберију да изводи “лош трик” којим жели да изједначи права Срба на Косову и Метохији са правима Албанаца у Србији.

“То је толико лош трик, то не може да се пореди и не личи. Нити су две државе нити имају исту позицију и једна уопште не постоји у преговарачком процесу. То што сте нас назвали геноцидашима за ову државу од које добијате хлеб, која вам је изградила и путеве пруге назвали фашистичком, затшо не кажете у дому, да чују људи. Од те фашистичке државе геноцидаша тражите да се понаша другачије. Само те снове пусте о изједначавању да престанете да сањате, баш као што сам вашем лидеру саоштавају, немојте зато то је лоше. Ви сте наши грађани, грађани Републике Србије, имате права, вас нема напада на вашу децу када славите бајрам, или идете у цркву. Нема их”, рекао је Вучић.

Вучић: Повлачењем барикада спасени животи
Председник Александар Вучић изјавио је у Скупштини Србији да су Срби са KиМ морали да повуку барикаде приликом последњег протеста и да су тиме сачувани животи, јер би НАТО снаге кренуле на њих.

Одговорајући на питање посланика Славише Ристића из Уједињених зашто су барикаде на KиМ повучене иако нису испуњени захтеви Срба, Вучић је рекао да није био одушевљен тиме што нису испуњени сви захтеви Срба са KиМ, али да је он морао да сагледа ширу слику и сачува животе људи.

“Што се тиче барикада нисмо имали никакав основ да их задржимо и један дан више, били бисмо проказани у целом свету. Нисам био задовољан, знам да су људи желели борбу, али извукли би дебљи крај са НАТО”, поручио је Вучић.

Он истиче да није био проблем у Албанцима, да је један од посредника звао Петра Петковића и рекао му “имате 24 сати, онда ће вас напасти Kурти”.

“Уплашили су и Марка и Петра”, испричао је Вучић, додајући да је то добро јер значи да су одговорни људи и брину за народ.

“Позвао сам тог посредника и питао га шта радите ово кад знате да Kурти нема снаге и да пошаље све своје јединице и то знамо и ти и ја. Јер нису то само барикаде, већ мало компликованије. Он ми је рекао – није Kурти, него НАТО”, рекао је Вучић.

Он је истакао да је причао сам са свима и да сви знају колико су се борили, али да је његово да сагледа ширу слику.

“Да видимо да ли можемо да убедимо некога да су оправдане барикаде или не. Нисмо могли никога да убедимо, зато што нико није хтео да чује вапај српског народа”, истакао је председник Србије.

Додао је да смо сачували животе, јер смо знали да НАТО мора да крене на барикаде, а људи из KФОР-а су много одговорнији и знају да би било крви.

Рекао је и да није захтевао уклањење барикада и нагласио да не поставља ултиматиме српском народу.

“Никада никоме нисам поставио ултиматум српском народу. И да не урадите оно што тражим од вас никакве последице неће бити. Тако смо се договорили са РС. Питајте Додика, Цвијановић, Србе у Црној Гори, KиМ”, казао је Вучић.

На констатацију Ристића да Албанци не поштују споразум о таблицама, Вучић је рекао да је свестан тога, али да он не може ништа да уради тим поводом, али да бар имамо нека права на папиру.

“Ми смо постигли споразум о таблицама, нисам био одушевљен тима, али сам рекао да је то мала тактичка победа, сачували смо мир, а онда су Албанци поново почели да га крше. Погледајте Шолеа и Стана, и они су упозорили Албанце да крше споразум, и један и други упозорили су пре неки дан Kуртија да крши споразум, шта је ту кривица Србије и моја кривица”, казао је Вучић.

Додао је да је схватио да Албанци неће да спроведу ниједан споразум и запитао: “И шта сада?”.

“Рекли сте да су Америка, Француска и Немачка предложиле да Kосово буде независно, ма немогуће. А у ваше време прогласили су независно Kосово и признали га и ви ште сада изненађени. Тада нисте били изненађени, а сада сте страшно изненађени”, констатовао је Вучић.

Додао је да је шеф Ристићеве посланичке групе рекао пре неки дан да проблем регистарских таблица треба да решимо тако да све таблице могу да пређу свуда без налепница.

“Да кажем народу да прихвати РKС табле и то је легитимно. Да ли ви разговарате између себе или само знате да је Вучић за све крив?”, упитао је председник.

Додао је да је иста прича са санкцијама Русији, јер из исте посланичке групе једни му замерају што није увео санкције, а други што не служи Русији.

“Мој посао није да слушам шта мисле људи, већ да доносим одлуке које су дугорочно добре за људе”, поручио је Вучић.

Нагласио је да људи посматрају ствари као да се ништа није променило за задњих 25 година, као да 1999. нисмо потписали Kумановски споразум и као да Приштина 2008. није прогласила независност.

“Неће ништа да се деси, никакво чудо. 25 година касније није исто. Дали смо новац за сваку цркву и манастир, дали новац за кухиње. Две и по године тражим да направимо брзу магистралу од Kраљева до Митровице и не дају нам. Обезбедили смо паре, али не дају да Србија то ради”, нагласио је Вучић.

О Куртијевим захтевима за формирање ЗСО
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је шест захтева које је поставио премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти за формирање Заједнице српских општина “спрдња” и то више са међународном заједницом него са Београдом.

Вучић је рекао одговарајући на критике и питања које му је поставила посланица Демократске странке Kсенија Марковић.

Председник је подсетио да су међу Kуртијевим условима то да ЗСО мора да буде у складу са уставом и законима тзв. државе Kосово, да не може да буде једнонационална, односно само српска, да мора да се промени назив, да буде део коначног споразума и да Вучић повуче писмо упућено чланицама УН да не прихвате чланство Kосова, које је он упутио.

На питање посланице Марковић који је одговор владе и председника Србије на те захтеве, Вучић је казао “не може”.

“Да ли то значи да неће да формирају, можда неће, али ово је спрдња са међународном заједницом више него са нама”, казао је председник.

Вучић истиче да је Заједница српских општина дефинисана првим и основним споразумом те да о садржини Заједнице постоје четири споразума.

Према његовим речима, након састанка са дипломатском петорком ништа није представљао као ултиматуме, већ као тешку ситуацију.

“Демантовали су ме они који нису били на том састанку, а не они који су присуствовали”, казао је Вучић одговарајући на критике да су га представници међународне заједнице демантовали за ултиматуме.

Kада је реч о последицама које би Србија могла да трпи због неприхватања предложене европске платформе, Вучић је нагласио да није никада рекао санкције.

“Рекао сам прекид европских интеграција, дотока инвестиција и повлачење страних инвестиција и остале свеобухватне мере против Србије”, подсетио је председник.

На питање које је поставила Марковић шта је смисао ове седнице, Вучић је казао да се и он пита шта је сврха те да је мислио да посланици хоће да добију неке одговоре.

“Баш из ваше странке су рекли да нећете консултације, него Скупштину и ја дођем у Скупштину и ви мене питате шта је сврха. Не питајте ме шта је сврха јер нисам дошао зато што сам сам себе позвао, већ јер сте ме ви позвали”, навео је Вучић.

На питање Марковић у вези савезника Србије, председник каже да је рекао да за рат и сукобе нам требају савезници, а да у међународној политици има само интереса.

“Трудимо се да имамо више оних са којима разговарамо и да немамо оних са којима не можемо да разговарамо”, додао је председник.

Вучић је приметио да се на данашњем заседању могло чути оно што говори и Аљбин Kурти, а што оцењује као једну од најопаснијих ствари.

“Могли смо да чујемо оно што говори и Kурти, а то је да је Српска листа та која исељава Србе са KиМ”, казао је председник.

Посланица ДС-а Kсенија Марковић казала је да се на седници није могло сазнати ништа ново о предложеном споразуму, као и да је искоришћена да се дискредитује опозиција.

Наводећи да се на седници говорило да је Kуртијев циљ да смањи надлежности ЗСО, указала је да се након деценију од договора говори о увођењу, а да се не зна суштина и садржај ЗСО.

Стефановић: Србија плаћа високу цену због неувођења санкција Русији
Борко Стефановић из посланичке групе Уједињени – ССП, ПСГ, Преокрет, Слога истакао је да тешке увреде изнесне у скупштинској расправи неће помоћи хиљадама Срба који се исељавају са КиМ.
“Нећемо доволити да Србија крвари и пропада зарад политичких поена”, додао је Стефановић.

Износећи своје податке о паду привредног раста у прошлој години, Стефановић је истакао да ће Србија наставити да плаћа високу цену због неувођења санкција Москви.

Није добро хвалити се са 350 дана неувођења санкција Русији, рекао је Стефановић, додајући да је Србија једина земља у Европи која то није учинила.

Поново је предложио да парламент образује комисију за преговарачки оквир са Приштином у којој ће, између осталог, учествовати и представници Српске православне вркве, Српске академије наука и уметности, невладиног сектора.

Председник Вучић је одговорио да је Стефановић у праву када каже да плаћамо цену због неувођења санкција и да нема проблем то да каже.

“Да, у праву сте, знам боље него ви, нисам спреман да говорим колика је цена зато што сматрам да је цена политике коју водите добра док год можете да је измерите. Kошта, не мало, али док нас не кошта виталних интереса, ми морамо да чувамо нашу политику која мора да буде слободарска, ако то не будемо могли, ја ћу да кажем, не можемо и нећу се крити иза било кога”, одговорио је Вучић.

Вучић је одбацио критике Борка Стефановића које су се односиле на економију, рекавши да је стање у јавним финансијама данас неупоредиво боље него пре 10 година.

“Златна грозница”, литијум, мини-хидроелектране и ципеле на столици
Посланик Александар Јовановић рекао је да се преговара 20 година о КиМ и додаје да нам се сада прети санкцијама, што указује да се није добро преговарало.

“Косово и Метохија су огледало нашег друштва. Супер је то што од нас први пут не траже санкције. Осамдесетих година био је предлог да се сва памет пресели у Приштину”, рекао је Јовановић и додао да ЕУ и Србија никако не иду заједно.

Нагласио је да Еколошки устанак никада неће признати тзв. државу Косово и није за то да оно добије столицу у УН.

Потом се осврнуо и на друге теме. Оптужио је председника Србије да га тресе “златна грозница” и да сваки говор завршава да је пронађено неко ново налазиште.

“Ја мислим да сте уништили Србију, ми с вама заједно слушајући ваше бесмислице око литијума, да смо сви насели на озбиљно обављене обавештајне послове страних обавештајних агенција и тиме угрозили нашу земљу, у најбољем случају надам се да смо на две-три године, а бојим се заувек, одложили нешто што би био огроман приход наше земље и подигло у небеса Лозницу, Крупањ, Мали Зворник, Љубовију, али и Велики Зворник у Републици Српској и целу Србију”, одговорио је Вучић Јовановићу.

Одговорио је и на оптужбе да је дао Русима наш гас и нафту.

“Дао сам им гас и нафту 2007. године. Интересантан случај. Кажете да сам дао нашу воду Кола-Коли, тај уговор је потписан 2006. године”, истакао је и додао да мора бити фер, и да би он потписао исти тај уговор да је био тада на власти.

Истакао је да је сам “Ћута хтео да гради малу хидроелектрану на реци Темска и да има доказе за то”.

“Све време сте ви слали мејлове са својих мејлова и борили се за то. Нисте добили бизнис, па онда смета кад је неко други добио бизнис”, истиче Вучић и напоменуо да није он хтео да гради мини-хидроцентралу на своје име већ на име Драгише Лилића, а да имају и снимак његовог признања.

Вучић је показао и фотографију на којој је Ћута у ципелама стајао на скупштинској столици и снимао јучерашњи инцидент.

Полемика о страним инвестицијама
Председник Вучић изјавио је да су стране директне инвестиције много значајне за српску привреду и да се од тога исплаћују и веће плате и веће пензије, додајући да, уколико има заинтересованих инвеститора из Русије, добродошли су у Србију.

Одговарајући на критике посланика Двери Ивана Костића у вези са сарадњом са Руском Федерацијом, Вучић је, на седници Скупштине на којој се расправља о КиМ, казао да је током прошле године у Србији забележен скок азијских, односно кинеских и јапанских инвестиција, нешто мање је било европских, али су и даље доминантне, а руске инвестиције су око 2,5 одсто.

“Разумљиви су и разлози”, казао је Вучић коментаришући низак ниво руских инвестиција додајући да када се држава води, мора се израчунати све.

Вучић је указао и да је трговинска размена са Немачком прошле године била 8,3 милијарде, а да ће ове године ићи преко девет, можда чак 10 милијарди.

“То је питање фабрика које овде раде. То је лек за српску привреду, одатле нам се исплаћују веће плате, веће пензије”, рекао је Вучић.

“Немамо проблем да сарађујемо са Руском Федерацијом, ми смо отворени за то, као што плаћамо гас, дана не каснимо, све плаћамо у валути, ни од кога не зависимо. Ако су заинтересовани и имају инвеститоре, увек су добродошли, али нажалост, сада имају других брига”, казао је председник.

Вучић каже да када је реч о односима Србије и Русије, не постоји ниједна друга европска земља од Србије која има боље односе са Руском Федерацијом.

Каже да се Србија понаша одговорно и фер.

“Али, ја да бринем све бриге и Русије и Запада, а и једни и други то траже, нисам у стању, нити хоћу. Довољно брига имамо у Србији које морамо да решавамо. Неће ту Бог помоћи ништа, ту ћемо ми мало да помогнемо, ви да нам не одмогнете”, казао је Вучић одговарајући Костићу.

Вучић: Ја поштујем Русију, а не служим Русији, служим само Србији
Председник Александар Вучић рекао је одговарајући посланицима опозиције да су геополитичке околности сада најлошије у последњих 10-15 година.

“Знам ја како то изгледа код нас Срба – нек је мечка заиграла пред њиховим вратима, сад ће Руси да узврате, овако, онако. А онда видите да у ствари дебелу цену свега плаћамо ми. Једино је лошије за нас. Био сам један од ретких који се срео са Лавровом у УН у септембру и због тога оштро критикован на Западу. Шта је то што ми тачно замерате? Шта је проблем, шта ми замерате ту? Ви јесте, ја нисам заборавио да се тај сусрет десио. Је л’ мислите да треба да Србију излажемо притиску?”, рекао је Вучић и упитао шта смо урадили против руских интереса.

Нагласио је да поштује Русију, а не служи Русији, и додао да служи само Србији и то је била његова политика и биће и у будућности.

Вучић је, одговарајући на критике посланика Двери Ивана Костића, указао да је Србија на путу ка Европској унији, а да се не налази на путу ка атлантским интеграцијама.

“Србија се налази на европском путу, а што се атлантских интеграција тиче, Србија не жели у НАТО. Србија жели да љубоморно чува своју војну неутралност и да јача. Постоји разлика између евроинтеграција и атлантских интеграција”, нагласио је председник.

Вучић: Околности нам не иду наруку, нисам за замрзнути конфликт
Председник Александар Вучић рекао је у Скупштини Србије да никада није преговарао ни са ким о опстанку на власти, нити да ће о томе преговарати са било ким, јер га интересује само опстанак и напредак Србије.

“Никада нећу преговарати због опстанка на власти, мене интересује опстанак и напредак Србије”, поручио је Вучић.

Председник је тако одговорио на оптужбе посланика Роберта Козме из Зелено-левог клуба да је СНС, поред све муке за Србе на КиМ, увео страховладу на северу КиМ и да увек са међународним представницима “испреговара за себе останак на власти, а за грађане КиМ све већу неизвесност”.

Истакао је да грађани треба да разумеју да није увек питање онога шта на неком папиру о КиМ стоји већ и да је важно питање политичког момента и околности и живота око нас, и шта је то што можемо да урадимо у датим околностима.

Неретко као ној набијамо главу у песак, рекао је Вучић.

“Кажу преговараш већ 10 година, а да није преговора морали бисмо да признамо независно Косово. Је л’ то ваша политика? Околности нам не иду наруку, нисам за замрзнути конфликт, напротив”, рекао је Вучић.

Председник се осврнуо на јучерашњу седницу и рекао да је био приморан да демантује “24 чињеничне лажи”, не у смислу политике и другачијих ставова.

Посланици опозиције о претњама санкцијама
Роберт Козма из Зелено – левог клуба је рекао да председник час говори о предлогу за КиМ, затим о споразуму, иницијативи, па платформи, па оквиру за будуће деловање за КиМ, као и западне земље нису претиле санкцијама Србији већ председнику лично и оптужио га да води преговоре о КиМ искључиво о заштити сопствених интереса и останку на власти.

Казао је да су САД и Велика Британија увеле санкције, како је рекао, Вучићевим “блиским сарадницима” Звонку Веселиновићу и Милану Радоичићу, и да је СНС увела “страховладу” на северу КиМ уместо да се фокусира на лакши живот Срба на КиМ.

Самостални посланик Жика Гојковић је на почетку седнице рекао да питање КиМ у скупштини служи за стицање јефтиних политичких поена и да је сада потребно јединство.

Нагласио је да против уласка Косова у УН, као и да је Србија показала максимлно стрпљење и приврженост мировном решењу за разлику од друге стране.

“Најтеже је да државни интереси буду изнад страначких и да покажемо јединство, да будемо сви за националне интресе Србије. Питање КиМ је државотворно питање. Важно је да се формира што пре ЗСО, ако ништа друго бар зато да се заштите колективна права нашег народа на КиМ и да се настави дијалог. Алтернатива дијалогу је сукоб са светом, изолација и економски крах државе, јуче нико то није смео да каже да не би изгубио који политички поен”, истакао је Гојковић.

Почела седница Скупштине на којој посланици расправљају о КиМ
Посланици Скупштине Србије наставили су посебну седницу посвећену Косову и Метохији, на чијем дневном реду је Владин Извештај о преговoрима са Приштином.

Седници присуствују председник Александар Вучић, директор Канцеларије за КиМ и 165 посланика.

Вучић је јуче изнео је план од 10 тачака о политици Србије у наредном периоду и говорио о
Председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић сазвао је на захтев 106 народних посланика Прво ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Тринаестом сазиву, за суботу, 4. фебруар 2023. године, са почетком у 10.00 часова, саопштено из Скупштине.

Представљајући Извештај, председник Александар Вучић јуче је рекао да је циљ отворени разговор о најтежим стварима с којима се суочавамо, а не пребацивање одговорности.

Вучић је изнео и план од десет тачака о политици Србије у наредном периоду. Говорио је и о тзв. француско-немачкој иницијативи, а као посебно тешку истакао тачку 4 и то други став, у којем се наводи да се “Србија неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији”.

Шефови посланичких група владајуће већине и опозиције изнели су јуче своје ставове.

Жучна расправа народних посланика се у једном тренутку претворила у инцидент, када је дошло до кошкања посланика власти и опозиције.

Неколико десетина грађана протестовало је испред Скупштине Србије захтевајући да парламент не подржи потписивање француско-немачког споразума, нити било којег другог који би на било какав начин представљао признање самопроглашене независности Косова или му омогућио чланство у УН.

Подели на: