Најновије вести

Скупштина у Приштини усвојила резолуцију о Сребреници

Посланици скупштине и Приштини усвојили су “Резолуцију о осуди геноцида у Сребреници”, којом се “српски режим” оптужује за страдање Бошњака у том граду у Босни и Херцеговиини пре 26 година.

 

Резолуција о Сребреници усвојена је гласовима 89 посланика парламента у Приштини, а посланици Српске листе напустили су скупштинску салу када је нацрт реолуције дошао на дневни ред.

“Оштро се осуђује геноцид српског режима у Сребреници над припадницима бошњачког народа и сва кршења људских права. Констатује се и прихвата да је након окупације Сребренице од стране оружаних снага такозване Војске Републике Српске, иста у неколико дана починила масакр у Сребрници и околини, убивши и масакрирајући преко осам хиљада бошњачких мушкараца, дечака и малолетника”, наводи се у Резолуцији.

У резолуцији се изражава дубока жалост због невино страдалих људи у Сребреници и током рата у Босни и Хрецеговини, и изражава се саучешће преживелим члановима породице.

“Оштро осуђује сваку тенденцију намерног и јавног негирања геноцида у Сребреници са циљем омаловажавања жртава и прикиривања мотива почињених злочина”, пише у усвојеном документу.

Позивају се институције у Приштини да одају почаст жртвама, с обзиром на то да је, како се наводи у резолуцији, Европски парламент прогласио 11. јул Даном сећања на геноцид у Сребреници.

Усвајање резолуције покренула је бошњачка коалиција Вакат.

Подели на: