Најновије вести

Слика је спона између аутора и онога што носи у себи

Завршена четрнаеста ликовна колонија ”Копаоник 2021” у Лепосавићу

 

На међународној ликовној колонији стварало је у протеклих недељу дана седамнаест ликовних уметника из земље и региона, а настале су педесет две слике које ће бити чуване у трајном легату Центра за културу ”Сава Дечанаћ’ у Лепосавићу. Овогодишњи победник колоније је сликар Драгослав Божовић из Зубиног Потока, вишегодишњи учесник овог културног догадјаја.
Лепосавић, 22. Септембра- Друга половина септембра месеца традиционално је време за одржавање ликовне колоније ”Копаоник” у Лепосавићу, која је ове године успешно организована четрнаести пут за редом. На колонији, која има медјународни карактер, свих ових година , кроз овај вид ликовног ставарња прошле стотине домаћих ликовних уметника, али и оних који су овде дошли из иностранства. Тако је било и ове године, па су се на изложби, на затварњу колоније у галерији Дома културе у Лепосавићу могла видети дела, која су настала на колонији, еминентних сликара из наше земље, али и ликовних ствараоца из Македоније и Хрватске.
Директор Центра за културу ”Сава Дечанаћ’ у Лепосавићу, Бранко Ковачевић, на затварању овогодишње Колоније истакао је да су се они као домаћини постарали да уметници стварају у креативној атмосфери, и да се пре свега осећају као добродошли овде на крајњи север Косова и Метохије.
– На овогодишњој, четрнаестој ликовној колонији настале су педесет две слике, које могу погледати љубитељи ликовне уметности у нашој галерији у наредних месец дана, а касније оне ће бити у трајном легату овдашњег Дома културе, казао је Ковачевић, захваљујући свим учесницима што су у овако тешком времену које је , пре свега оптерећено лошом епидемиолошком ситуацијом због вируса Ковид 19, успели да додју из разних крајева и земаље у наше место и овде стварају.
Овогодишњи победник колоније је сликар из Зубиног Потока Драгослав Божовић, који каже да се овде увек радо враћа, да му је драг цео овај крај, као и људи који су познати по великом гостопримству.
– Шта рећи , него да сам срећан, срећан сам што сам овде медју вама, овогодишњи сам победник и носиоц плакете ”Сава Дечанаћ’ и то је мени веома драга победа, јер годинама овде долазим и увек налазим нову инспирацију за моје слике, казао је Божовић, на затварању колоније.
А како је протекла овогодишња ликовна колонија у Лепосавићу, најбоље о њој говоре њени учесници. Сликарка из Македоније Анита Огњановска каже да је овде први пут, али да ће се сигурно опет овде вратити јер је одушевљена пријемом и атмосфером на колонији. Говорила је на македонском, и одлично смо се разумели, а њене речи хвале за комплетну организацију свакао пријају овдашњим домаћинима.
– Дошла сам из Скопља, из Македоније и пријатно сам изненадјена за сво гостопримство од организатора и домаћина и од колега уметника, одлично сам дочекана и овде сам као код куће. Осетила сам позитивну енергију за стварање, дала сам свој максимум и успела сам у свом науму да направим добре слике, каже Анита.
Ова врсна сликарка до сада је приредјивала више самосталних и групних изложби широм Македоније, али и у Шпанији и Италији. Ствара техником акрил на платну , уље на платну и хартији , а дела су из сфере апстрактне уметности , где како каже, изражава своје емоције преко неограничених форми , то су моје чисте емоције које преносим на платно, истиче Огњановска.
Оно што је посебно карактеристично за слике , из циклуса на којем сада ради , су мала палета, углавном неутралих боја, где доминира бела, сива и крем боја. Објашњавајући ову појаву, која је сада прати у њеном стварању, сликарка каже да је то тренутна инспирација.
– Ово је сада фаза у којој стварам, где настојим да постигнем некакав баланс боја, али било је раније и слика интензивних боја, али то је све ствар емоција које преносим на платно, каже Анита, уз поновно обећање да ће овде поново доћи, јер је овај простор који је изузетно инспирише.
Забележили смо и занимљиву причу Јоване Савић, сада Јевтић, сликарке родом из Алексинца, која је пре неколико година дошла на ову колонију и од првог доласка, сада је овде своја на своме, јер је овде нашла своју љубав, животног сапутника, створила дом и породицу, а уметности коју ствара, посветила се у потпуности, јер јој је управо она одредила живот.
– Удата сам овде, први пут сам дошла овде 2014. Године и тада сам упознала свог супруга. Поред дивне атмосфере, те године родила се и љубав, дошла су и деца и сада живим у Лепосавићу. Наравно, због моје животне приче, која је овде почела, имам веома лепе утиске о овој колонији, овде је веома позитивна енергија и састав уметника са којима се саживимо у време трајања колоније, а то све захваљујући топлини и добродошлици коју осећамо од стране домаћина.
О својој уметности каже да је све више инспиришу православни мотиви и да у том духу и настају њене слике.
-Ја радим комбинованом техником и на мојим радовима можете видети различите материјале, користим хартију, користим тканину, графите, тако да кроз апстракцију провукла сам иконографију и доминирају слике Богородице и Исуса Христа и можда ме је и ово време на неки начин упутило да се вратимо Богу и вери и да кроз то надјемо мир и спасење. Оно што се још може видети на мојим сликама, јесте да су заступљени кругови, сматрам да смо сви ми у неком зачараном кругу, неко види изаз, неко не, па тако сматрам да је круг један универзални симбол, који нас враћа на размишљање о кругу прородице , о кругу пријатеља, тако да је све у неком кругу како појединцу, тако и и неком ширем кругу свима значи много. Сваки уметник свој доживљај света сублимира у својој глави , души и представи на платну. Слика је само једна спона, носилац оног што аутор има у себи и носи. Неко то ради успешно , неко мање успешно, неко је на путу у процесу тражења, у сваком случају , све је то нека наша бит, зато су и теме различите , сви смо различити, али оно што је заједничко је љубав која повезује уметника и платно, каже Јована.
Нашла је овде сликарка Јована своју љубав , свој живот везала је за ове просторе, овде са супругом подиже своје потомке и овде тако животно испуњена оставља своја најбоља дела. Слаже се са овом констатацијом и додаје” да је живети овде јако важно и немам разлога за страх, упркос честим разноразним провокацијама, али благостање у духовном смислу ја сам овде осетила и то преносим и на своју децу”,наглашава сликарка Јована Савић Јевтић.
Организацију овогодишње ликовне колоније ”Копаоник” помогла је и Скупштина општине Лепосавић, а покровитељ ове културне манифестације је Министарство културе и информисања Владе Републике Србије. Верица Вукојевић

Подели на: