петак, 18. јуна 2021. | 13:44

Слушајмо реч Божију

Успење Пресвете Богородице- слава манастира Грачаница

 

Пресвета Богородица је брза нама помоћница у невољама. Када год завапимо пред њом добијамо утеху, исцељење, помоћ, рекао је у беседи владика Теодосије

Архијерејском литургијом и резањем славског колача у манастиру Грачаница свечано је прослављена храмовна слава Успење Пресвете Богородице у народу позната као Велика Госпојина. Литургију којој је присуствовало неколико стотина верника служио је владика рашко-призренски Теодосије уз саслужење сестринства и свештенства епархије.
У својој беседи верницима владика је подсетио да се празник Успење Пресвете Богородице слави као успомена на дан када се Мајка Божија винула на небо и предала свој дух у руке Спаситеља. Он је поручио да је важније да посветимо пажњу души него телу и да на првом месту треба да буде вршење заповести Божијих, као и слушање речи његове.
-Господ каже иштите царство небеско а све ће вам се друго додати. И ми окупљени на овој светој литургији дошли смо да чујемо реч божију, да чујемо реч спасења и да се овде сјединимо са Господом кроз свето причешће. То Господ од нас тражи. Многи од нас се труде да донесу прилог у новцу, намирницама, многи се труде да подигну велелепне храмове и да учине многа дела милосрђа, што је све потребно јер тако показујемо љубав према Богу и ближњима, али највише што Господ од нас тражи је да дођемо, седнемо крај ногу његових и да лушамо реч његову. То чинимо на служби Божијој, пратећи литургију и слушајући речи јеванђеља. На тај начин Господу одајемо највећу част а он нама даје оно што је нама најпотребније, рекао је владика у својој беседи и додао да смо успењем на небо Пресвете Богородице ми добили нашу посредницу пред Богом.
– Пресвета Богородица је брза нама помоћница у невољама. Када год завапимо пред њом добијамо утеху, исцељење, помоћ. То треба да знамо и да не тражимо помоћ тамо где је нема, и лека где га не можемо наћи. Лек је ту поред нас само треба да верујемо и да се молитвом обратимо Пресветој Богородици. Данашњи празник нам управо то говори, да смо опредељени за царство небеско и за вечни живот, рекао је владика.
Због пандемије коронавируса у порти је било нешто мање људи него обично, а присутни су држањем дистанце и ношењем маски поштовали препоручене мере надлежних. Изостала је и литија око манастира, а литургија је служена у порти. Окупљени верници су рекли да у својим кућама празник прослављају уз посну трпезу, али и уз велику радост јер реч је о једном од највећих и најзначајнијих православних празника. Рекли су нам да су дошли да се помоле за здравље, мир и да свим људима добре воље желе све најбоље.
Овогодишњи домаћин славе био је Ненад Поповић из Грачанице док су колач за наредну годину узели Бобан Поповић и Зоран Аритоновић.

М.Ч.

Подели на: