Најновије вести

Смештај за сву децу која одаберу пољоприредну школу

У Лешку постављен камен темељац за изградњу Ученичког дома.

У присуству градоначелника Лепосавић Зорана Тодића и Директора Средње пољопривредне школе Приштина- Лешак Бојана Игњатовића, као и бројних мештана Лешка, заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Дамјан Јовић, свечано је поставио камен темељац за изградњу Ученичког дома за потребе Пољопривредне школе, која ради у овом месту након дислокације из Приштине.

 

Лепосавић, 4. Фебруара- Ученички дом у Лешку градиће се на локацији поред Средње пољоприврне школе и овај пратећи објекат омогући смештај за све ученике која се определе за пољопривредну струку, с обзиром да се у Лешку налази и Пољопривредни факултет.

Каменен темељац за овај објекат положио је Дамјан Јовић, заменик директора Канцеларије за коово и Метохију и тиме је почела реализација радова на овом дуго одлаганом пројекту. Вредност инвестиције је 237 милиона динара. Јовић је овом приликом казао да ће ово бити једна од највећих инвестиција у овој години на северу Косова и Метохије.

– Реализација ове инвестиције захтева велика средства и биће ово највећи пројекат на северу Косова и Метохије. Укупан износ инвестиције је око 237 милиона динара, односно око два милиона евра. Морам да кажем да је циљ Владе Србије , која брине о свом народу и овде на Косову и Метохији, првенствено да млади људи остају овде, да имају добре услове за живот и школовање, да уче и студирају и да овде заснивају своје породице. Када се овај објекат заврши, биће то најрепрезентативнији објекат те врсте у читавој Републици Србији и то је императив који смо постављали када смо кренули у овај посао, казао је Јовић.
Овај објекат по његовом завршетку и пуштању у функцију требало би да упосли двадесетак људи.
Градоначелник Лепосавића Зоран Тодић, овом приликом је казао,” да је јако важно да након завршетка посла отвориће се могућност за нова радна места и упошљавање младих људи. Самим тим имаћемо користи сви у општини Лепосавић, стварањем бољих стандарда смештаја за наше ученике, а дугорочно и стварање кадрова и поспешивање пољопривредне производње на овом подручју где постоје изузетни потенцијали”.
Пољопривредна школа Приштина – Лешак је најстараија Пољопривредна школа на Косову и Метохији. Пар година након дислокације из Приштине радила је у општини Александровац, а потом се сели у месну заједницу Лешак у општини Лепосавић, где је касније изграђена и нова школска зграда. Пошто је школа регионалног карактера и уписује ученике са простора целог Косова и Метохије, али и из суседних општина Рашка и Нови Пазар, потреба за изградњом Ученичког дома за смештај ученика је била неопходност. Последњих година је смањен број ученика у овој школи, управо због недостатка смештајног простора за ученика која би долазила да се школују у Лешак.
Директор Пољопривредне школе у Лешку Бојан Игњатовић, управо потврђује да интересовања ученика за ову струку има, али смањен је број ученика јер иченици из удаљених места одустајали су од уписа управо јер нису имали смештај у овом месту на самом северу Косова и Метохије. ”Изградњом овог објекта по најсавременијим стандардима корисне површине око 3200 метара квадратних у четири етаже створиће се оптимални услови за смештај ученика, као и менза дома и остали пратећи објекти. Капацитет Ученичког дома биће 100 лежаја, каже Игњатовић.
Извођач радова је фирма” Радуле 28”, из које обећавају да ће комплетни радови бити завршени до почетка нове школске године, односно до 1. Септембра 2020. Године.

В. Вукојевић

Подели на: