Најновије вести

“Смета им истина о положају Срба на КиМ”

Француски хуманитарац Арно Гујон изјавио је да Приштини смета то што износи истину о положају Срба на КиМ и да му зато и даље не дозвољава улаз у покрајину.

 

Солидарност за Косово” је израсла у велику и озбиљну организацију, која конкретно делује на терену и помаже људима да опстану на свом огњишту, да не оду са родне земље и огњишта”, каже Гујон за данашње “Вечерње новости”, одговарајући на питање зашто му привремене власти у Приштини бране улазак на Косово.

Он додаје да је други разлог тај што им вероватно смета то што на Западу, а пре свега у Француској, организација “Солидарност за Косово” говори о хуманитарној ситуацији у српским енклавама и што указује на кршење људских права Срба и осталих мањина на КиМ.

Према његовим речима, тренутна ситуација у енклавама је изузетно лоша.

“Људи не само што немају средства за живот већ ни основну слободу кретања и говора на српском језику у многим местима”, каже Гујон.

Француски хуманитарац је пут црногорског приморја ових дана, посредством организације “Солидарност за Косово”, осму годину заредом, одвео малишане из српских енклава са Косова.

“Мој пријатељ из Француске, који као волонтер прави дневник путовања, разговарао је с децом. Питао је једну девојчицу шта јој се свиђа на мору, а она му је одговорила да су људи које не познаје добри према њој, док је тамо, где живи, углавном псују кроз отворене прозоре аутомобила. То све објашњава”, каже Гујон.

Подели на: