Најновије вести

СО Северна Митровица: Од почетка године без међуетничких инцидената

На десетом редовном заседању Скупштине општине Северна Митровица представљен је извештај о безбедносној ситуацији у општини, као и деветомесечни извештај о раду градоначелника и општине.

 

 

Извештај о безбедносној ситуацији је пред одборницима поднео командир полицијске станице Север Милија Милошевић, који је рекао да постоји велики проценат решених случајева.

“У протеклих девет месеци имали смо 170 регистрованих случајева а решено је њих 139, што је један од најбољих резултата, узимајући у обзир све полицијске станице. Немамо нека велика почињена дела и немамо ни међуетничке случајеве, што је за нас у полицијској станици најважније. Покушавамо да радимо на превенцији на сваки могући начин” рекао је Милошевић.

Милошевић истиче да је проблем саобраћајне инфраструктуре активан и да ће полиција појачати патролне јединице на две локације у нашем граду.

“Проблем саобраћајне инфраструктуре такође покушавамо да регулишемо, јер је он сада активан, али се заиста решава веома брзо. У договору са градоначелником, појачаћемо патролне јединице код Техничке школе „Михаило Петровић Алас“ и улици Владе Ћетковића, где се најчешће прави уско грло. Оно што нам такође прави проблем је путни правац Лепосавић – Приштина, где се сав теретни саобраћај преусмерава кроз Северну Митровицу, што је додатно отежавајућа околност” казао је он.

Милошевић каже да је током девет месеци регистровано 25 кривичних дела “насиље у породици”.

“Као дела која смо решавали издвојио бих кривично дело „Насиље у породици“ којих је било 25. Имамо изузетну сарадњу са Сигурном кућом која се налази у Општини Зубин Поток, и све жртве су третиране на најбољи могући начин, што се тиче полицијског посла и Центра за социјални рад, и све остале институције које су укључене у решавању ових случајева” навео је.

Кривичних дела против имовине било је 57, што је за осам процената мање у односу на прошлу годину у истом периоду, рекао је он.

“У нашој зони одговорности постоје четири сектора, док постоје и два локална одбора за безбедност, у Бошњачкој махали и насељу Брђани. Они за сада функционишу, састанци се одвијају, али још увек нису формирани тимови и општински одбори за безбедност заједнице. Дошли смо на идеју да направимо пасоше за секторске полицајце, са именом, презименом и сликом. Ускоро ћемо их добити и поделити грађанима, како би у том реону, где патролирају полицајци, у сваком тренутку могли да позову и укажу на било какав проблем. Видимо да грађани повећавају своје поверење у полицију и пријављују случајеве који и нису део полицијског посла” наводи Милошевић.

Он је навео да постоји посебан оперативни план, према којем су у јутарњим и поподневним часовима полицајци распоређени у близини школа, како би деца несметано пролазила и како би појачали безбедност, због проблема у саобраћају.

“Имамо и одређени проблем а то је велики број статичних тачака, тако да нам велики број полицајаца одлази на те статичне тачке. Писали смо дописе како бисмо што пре локализовали проблем код Дудиног крша, да се то реши како би функционисали као секторски полицајци” рекао је он.

Командир полицијске станице Север Милија Милошевић је истакао да и даље постоје два велика проблема, а то је велики број такси превозника и пса луталица. Каже да постоје предлози и идеје, о којима ће јавност бити благовремено обавештена.

Градоначелник Северне Митровице Милан Радојевић истакао је да оно што радује јесте податак да није забележен ниједан међуетнички инцидент.

„То је оно управо о чему смо причали на претходним седницама, о чему су разговарали и одборници, да је ово мултиетничка општина, и људи који живе у овој општини заиста функционишу и баве се свакодневно градским и људским проблемима, где када се уплете политика са стране, конкретно мислим да потезе појединаца из Приштине, долази до реметилачких фактора, који мене плаше да могу да наруше ту мултиетничност и безбедносну ситуацију коју имамо. Лепа је вест о секторским полицајцима, који ће ускоро бити присутни, јер ви сте људи из овог града и грађани вама верују. Грађани се осећају много комотније да пријаве кривично дело. Сматрам да тај однос грађана и полиције требало да буде на много вишем нивоу” поручио је градоначелник Радојевић.

Извештај о деветомесечном раду градоначелника представила је заменица градоначелника Адријана Хоџић.

„Ако направимо кратак резиме и видимо шта смо урадили до сада, можемо да кажемо да реализација свих планова, који су замишљени прошле године, иде у складу са тим планом што значи да испуњавамо задатке онако како смо и планирали. На самом почетку године, канцеларија која се бави особљем, направила је план службеника и дирекција које морају поново да прођу додатну обуку, како би пружали услуге из система које користимо, а све то јер је дошло до административних упутстава и правила. Са друге стране направљени су нови програми и за то је било потребно реализовати обуку како би наши службеници правилно користили систем, који им је на располагању“ рекла је Хоџић.

“Можемо да потврдимо да је Општина Северна Митровица наставила сарадњу са ГИЗ-ом и са УН Хабитат-ом, и овом приликом желим да вас обавестим да је средном године општина са Гиз-ом потписала меморандум о имплементацији пројеката који се тиче третирања медицинског отпада. Са тим у вези, једна количина канти је већ достављена ЈКП „Стандард“ , а ових дана очекујемо да још једно специјализовано возило буде достављено. Поред тога, овај пројекат предвиђа и изграђњу једног мањег објекта, у средини где се налази Клиничко-болнички центар, што предвиђа и инфраструктурну делатност” додала је Хоџић.

Заменица градоначелника је говорећи о актуелном проблему, гужви у саобраћају, истакла да је данас стигао предлог професионалног приступа, везаног са организацију саобраћаја.

“Тренутно ће наша дирекција која се бави овим питањем размотрити предлог, након чијег разматрања ће уследити презентација” навела је Хоџић.

Подели на: