Најновије вести

СО Звечан: Усвојен Меморандум о изградњи Сигурне куће

Усвајање садржине Меморандума о међуопштинској сарадњи за оснивање Сигурне куће и формирање комисије за измене правилника о сарадњи општине Звечан са селима, насељима и градским четвртима биле су главне теме данашње, десете по реду, седнице Скупштине општине Звечан.

 

„Данас је завршена десета редовна седница Скупштине општине Звечан, а расправљало се о изменама правилника о сарадњи општине Звечан са селима, насељима и градским четвртима, јер је промењено административно упутство па правилник који већ имамо морамо у законском року заменити“, рекла је за Косово Онлајн председавајућа Скупштине општине Звечан Биљана Јаредић.

Она је истакла да је на седници било речи и о садржини Меморандума о међуопштинској сарадњи за оснивање Сигурне куће.

„Одборници су подржали саму садржину Меморандума и сада чекамо да четири градоначелника на северу Косова потпишу тај меморандум који регулише односе самог града и функционисање Сигурне куће која ће унапредити социјалне услуге најугроженијој категорији становника на северу“, рекла је Јаредић.

Неизбежно питање о којем су одборници разговарали била је и безбедносна ситуација у овој општини, а извештај су поднели и челни људи полицијске станице у Звечану.

„Безбедносна ситуација на северу је већ годину дана, од увођења такси, пољуљана и наши грађани живе у неизвесности. Ту су честа хапшења, упади РОСУ јединица без најаве, хапшења представника полиције уз прекомерну употребу силе. Сматрамо да постоје и други начини како неко ко крши закон може да се казни, ухапси и приведе правди, а не на начин којим се узнемиравају грађани и деца“, закључила је Јаредић.

Седници, која је одржана у општинским просторијама у Звечану, присуствовали су и представници међународних институција, министарства администрације и локалне самоуправе и невладиног сектора.

Подели на: