Најновије вести

Спахиу: Сукоб с Рамом спречава Куртија да се бави “великом Албанијом”, то је добро за Косово

Политички аналитичар Неџмедин Спахиу изјавио је за Косово Онлајн да није изненађен што се председник Скупштине Косова Гљаук Коњуфца током прве званичне посете Албанији није састао са премијером Едијем Рамом, додајуц́и да је на нивоу председника скупштине дошло до састанка са Грамозом Ручијем, који је члан Социјалистичке партије Албаније премијера Раме.

“Лидер партије којој Коњуфца припада није у добрим односима са премијером Рамом и због тога није неочекивано што није било сусрета, иако је најављен”, казао је Спахиу.

Према његовом мишљењу, неслагања косовског и албанског премијера немају негативне последице по односе два суседа.

Спахиу додаје да су заправо на нивоу на коме и требају бити.

“Односи са Албанијом треба да буду на нивоу односа које Косово има са Северном Македонијом и Црном Гором, више од тога није потребно”, наводи Спахиу.

Он чак сматра да је том дистанцом на релацији са албанским премијером спречена намера премијера Куртија да интензивира своју идеју о уједињењу са Албанијом.

“Није штета имајући у виду став који је премијер Курти имао у односима са Албанијом. Такви заоштрени односи са Рамом су добри јер га спречавају да направи неке непромишљене кораке попут уједињења са Албанијом и то је добро и за њега и за само Косово”, закључује Спахиу.

Подели на: