Најновије вести

Спахиу: Уколико Курти не обезбеди признање од Србије, пада са власти

Косовски аналитичар Неџедин Спахиу сматра да је стратегија коју косовски премијер Аљбин Курти примењује у дијалогу са Србијом краткорочна и да ће се стварни успех мерити само узајамним признавањем, преноси Економија онлајн.

 

 

Спахиу је у емисији “Балкански разговори” на “Јуроњуз Албанија” оценио да ће Курти пасти са власти уколико не успе да добије признање од Србије.

“У политичком смислу, Косово је америчка беба, коју покушава да натера да хода. Важно је да су они у дијалогу. Ако Курти не успе да добије признање од Србије, биц́е уклоњен са власти, јер за мале нације није довољно да политички лидер има само подршку народа”, рекао је Спахиу.

Спахиу наводи и да Курти притиском може да смањи цену коју Косово “мора да плати” да би од Србије добило признање.

“Премијер Аљбин Курти користи своју моралну и интелектуалну супериорност, коју његови претходници нису користили, али ово је добра стратегија за почетак, јер може да смањи цену коју Косово мора да плати да би добило признање од Србије. Капитализација косовских интереса је ако примора Вучиц́а да призна Косово по најнижој могуц́ој ’цени’”, рекао је Спахиу.

Према његовим речима, суштина дијалога лежи у чињеници да Косово треба да да нешто у замену за признање, а то су, подсећа, најавили и француски председник Макрон и амерички председник Бајден у упуц́еним писмима.

“Права суштина дијалога је питање које француски председник Макрон поставља премијеру Куртију, шта ц́е дати да би добио признање. И председник Бајден у својим писмима тражи од председника Србије да призна Косово и поручује председнику Косова да се припреми за тешке компромисе”, каже Спахиу.

Спахиу подсећа и да косовски савезници инсистирају на формирању Заједнице српских општина.

Каже да, када се отвори дискусија о ЗСО и о обиму надлежности, премијер Курти и његова влада не би требало да праве грешке, “али би требало да се напомене да ЗСО ступа на снагу оног тренутка када Србија призна Косово”.

Подели на: