Најновије вести

Шпанија: Не признајемо самопроглашену независност Косова

Шпанија не планира да отвори канцеларију у Приштини, како су то недавно објавили албански медији, саопштило је Министарство спољних послова те земље. Истичу да је став Мадрида о непризнавању самопрокламоване независности Косова непромењен.

 

“Став Шпаније о непризнавању декларације о независности, коју је Приштина усвојила 2008. године, није се променио и неће се променити уколико се то питање не реши дијалогом Београда и Приштине”, наведено је у одговору Министарства спољних послова Шпаније порталу Косово онлајн.

Кажу да Мадрид у том смислу поновно покретање дијалога сматра добром вешћу.

Из шпанског Министарства оцењују да је неопходно да се искористи тренутак за покушај да се постигне споразум прихватљив за обе стране, уз поштовање међународног права.

“Да бисмо постигли овај циљ имамо господина Бореља, који је веома заинтересован да помогне у решавању сукоба, и специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака, кога у потпуности подржавамо. Спремни смо да сарађујемо, колико год можемо у овим напорима, јер је приоритет Шпаније политичка стабилност и економски просперитет Балкана”, наводе из Министарства спољних послова Шпаније.

Поједини приштински медији објавили су данас вест да ће Шпанија ускоро у Приштини отворити канцеларију за везу.

Позивајући се на своје дипломатске изворе у Бриселу, портал Демокрациа тврди да је Шпанија већ донела ову одлуку.

Подели на: